Stát bude trestat nerovné platy mužů a žen

Nerovné odměňování mužů a žen za stejnou práci bude stát od nynějška trestat daleko více než dříve. Do firem totiž začnou chodit speciálně školení inspektoři, kteří budou platovou diskriminaci zjišťovat. Pokud se prokáže, hrozí firmám vysoké pokuty.

Ilustrační fotografie
reklama

Jsou na stejné pozici a odvádějí stejnou práci, ale muži za ni dostávají zaplaceno lépe než ženy. To je nejen v Česku poměrně běžná praxe a ombudsmance Anně Šabatové už došla trpělivost. Vyzvala generálního inspektora práce k tomu, aby se na tuto diskriminaci více zaměřil. Píše o tom web ihned.cz.

Rozdíly platů mužů a žen jsou přitom v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. V nedávném průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 34 nejvyspělejších ekonomik světa, se Česká republika umístila na 16. místě.

Státní úřad inspekce práce by měl podle ihned.cz poslat do firem zatím 16 kontrolorů, na nerovnost platů mužů a žen na stejné pracovní pozici ale musí upozornit sami zaměstnanci. V druhé polovině letošního roku by už inspektoři měli kontroly provádět systematicky. V příštím roce by tato kontrola měla být hlavní prioritou úřadu.

Problémem ovšem bude dokázat, že k diskriminaci skutečně dochází. Zaměstnavatelé se totiž často obhajují tím, že i když jde o totožnou pozici, náplň práce může být malinko jiná - práce, kterou vykonává muž, je odpovědnější, více namáhavá atd. Dokázat, že jediným rozdílem je pohlaví, bude velice těžké.

Proti ženám také hraje fakt, že obvykle stráví několik let na mateřské dovolené a krátí se tak doba, po kterou pracovaly na kariéře. Pokud se kontrolou u zaměstnavatele prokáže nerovné zacházení se zaměstnanci, hrozí mu už nyní pokuta až milion korun.

Témata: firmy | lidé | platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky