Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zpřísnily bezvízový styk s Českem kvůli hrozbě terorismu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Bezvízový program se Spojenými státy, do kterého patří i Česká republika a dalších 37 států, se od čtvrtka změnil a zpřísnil. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí.

Kvůli obavám z terorismu oznámilo americké ministerstvo zahraničí, že lidé, kteří v posledních pěti letech navštívili Írán, Irák Súdán nebo Sýrii si budou muset zažádat o vízum.

V listopadu 2008 začal v ČR platit program bezvízového styku (Visa Waiver Program), podle kterého cestující do USA, kteří vycestovali za účelem turistiky nebo obchodu na dobu kratší než 90 dnů, nemuseli žádat příslušné úřady o vízum.

Nyní ale musí žádat o vízum i ti, kteří od roku 2011 navštívili Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii, případně ti, kteří mají druhé občanství v jedné z vyjmenovaných zemí.

Toto opatření se netýká delegátů mezinárodních organizací, příslušníci humanitárních skupin nebo novináři, kteří země navštívili z pracovních důvodů. Neznamená to, že by ti, kterých se opatření dotýká, nemohli USA navštívit, pouze musí zažádat o vízum na příslušném velvyslanectví.

Témata:  USA Česko terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy