Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna zvažuje založení fondu pro zvláštní účely

Eurozóna zvažuje založení fondu pro zvláštní účely

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Lídři eurozóny zvažují založení fondu pro zvláštní účely s počátečním kapitálem, jehož úkolem by bylo vydávat obligace a nakupovat státní dluhopisy evropských zemí. Informovala o tom v noci na úterý televizní stanice CNBC.

Cílem vytvoření tohoto fondu je podle zdroje CNBC zabránit rozšiřování dluhové krize v eurozóně. Zvláštní fond by měl být založen pravděpodobně pod taktovkou Evropské investiční banky (EIB). "Slyšeli jsme, že plány na posílení záchranného fondu EFSF už jsou v pokročilé fázi," uvedl pro stanici CNBC zdroj. Mluvčí EIB ale nebyl podle agentury Reuters k zastižení, aby mohl tyto informace komentovat. Dluhopisy, které by zvláštní fond vydával, by podle zdroje měly "fungovat" i jako zástava pro Evropskou centrální banku (ECB). Jiný evropský činitel podle agentury Reuters zprávu označil za bizarní. "Upřímně řečeno, informace kolem EIB jsou bizarní. Ty rozhovory tam zatím nejsou," reagoval na zprávu CNBC zdroj agentury Reuters.

"Jednáme s Evropskou investiční bankou o zvýšení její kapacity, ale jen ohledně dluhopisů určených na projekty," dodal zdroj agentury Reuters.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.