Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik firem v Čechách ovládají Američané?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ve čtvrtém dílu seriálu o zahraničních investorech přichází na řadu země, která řadě Čechů leží v žaludku a kterou rádi pranýřují - Spojené státy americké. Co všechno tedy "Amíkům" u nás patří?

Pokud to vezmeme čistě papírově, podle dat ministerstva průmyslu a obchodu největší americkou investicí u nás je příspěvek společnosti Hill's Pet Nutrition.

Společnost, která v ČR investovala něco málo přes dvě a půl miliardy korun, je odnoží kosmetického gogantu Colgate-Palmolive. Nevyrábí ovšem zubní pasty a sprchové gely, ale krmení pro domácí mazlíčky jako jsou psi a kočky.

Druhou největší investicí v posledních letech je převzetí tradiční české značky Opavia nadnárodním koncernem Mondelez. Společnost, jejíž akvizice vyšla na více než dvě miliardy, nyní řeší poprask kolem piškotů, které se už nevyrábějí u nás, ale v sousedním Polsku.

Psali jsme:

Díky Japoncům má práci 28 tisíc Čechů. Co všechno jim patří?Korea mění Česko na velmoc automobilů. Sypou k nám miliardy

Do Čech nasypal peníze i hygienický gigant Kimberly Clark a nebo známý výrobce vrtaček a dalšího nářadí Black & Decker. Američané také ovládají GE (General Electric) Money Bank nebo pivovary Staropramen. Nově jim také bude patřit Plzeňský Prazdroj, který získala společnost Anheuser-Busch.

"Zvýšený zájem amerických investorů registrujeme především v oblasti hi-tech a na ni navazujících oborech. Nahrává tomu mimo jiné i měnový kurz, který se v nedávném období posunul o 40 procent ve prospěch investorů. Celkem u nás američtí investoři uskutečnili 197 projektů v celkové výši téměř 72 miliard korun," vypočítává ministr průmyslu Jan Mládek.

Témata:  USA Česko firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy