Boj o rozpočet. Babiš přihodil na platy ve zdravotnictví 1,8 miliardy

Ministři v těchto dnech svádějí boj se strážcem státní kasy Andrejem Babišem. Chtějí totiž z rozpočtu pro příští rok urvat co nejvíce. Tentokrát se proti sobě opět postavili dva největší rivalové Sobotkova kabinetu - ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéf financí Andrej Babiš. Nakonec ale našli shodu.

Andrej Babiš
reklama

Lékaři, zdravotní sestry a veškerý zdravotnický personál dostanou přidáno. Stane se tak díky tomu, že se na jednání vlády dohodli šéfové zdravotnictví a financí na tom, že zvýší platby za státní pojištěnce.

"Těch 1,8 miliardy za státní pojištěnce skutečně úhradovou vyhláškou předepíše tak, aby se projevily v platech lékařů, sestřiček a ošetřovatel. V minulosti se to slibovalo, nenastalo to," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Necelé dvě miliardy jsou koaličním kompromisem. Babiš původně chtěl dát jen šest set milionů, naopak ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chtěl přes čtyři miliardy. "V podstatě to odpovídá i té dohodě, že v rámci veřejné sféry bude zaměstnancům bude uvolněno navýšení na tříprocentní růst platů," reagoval Němeček.

Jenže podle některých ekonomů jsou všechny hádky ministrů o rozpočet paradoxní ve chvíli, kdy ekonomika nadprůměrně roste, a to i v rámci celé Evropy. Ministerstvu financí se ale nedaří vybírat daně tak, jak by chtělo a Babiše kritizují i někteří jeho kolegové.

"Pan ministr Babiš při nástupu sliboval, že zlepší výběr, což se zatím neděje, dokonce ten výběr daní neodpovídá ani tomu nominálnímu nárůstu HDP. V okamžiku kdy porostou příjmy tak jak bylo slibováno tak bychom nemuseli mít tak bolestivou debatu," kritizuje vládního kolegu ministr průmyslu Jan Mládek.

Debata o rozpočtu se na úřad vlády vrátí na konci srpna. Do té doby budou probíhat individuální rozhovory mezi jednotlivými ministry a šéfem státní pokladny.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky