Jesle pro batolata se vrací na scénu! Méně dětí, více učitelek

Z mateřských škol se plíživě stávají jesle. V Česku se objevují případy, kdy ve třídě s 28 dětmi je polovina z nich mladší tří let. Pro učitelky tak nastává každodenní drama, jak péči o ně zvládnout, aby se žádnému nic nestalo, píší dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie
reklama

"Když jsem se rozhodovala, zda se o tuto práci mám ucházet, rozhodujícími pro mě byly informace, že ve třídě bude maximálně 18 dětí a budou ve věku od 2 a půl let, takže v pololetí budou všechny tříleté,“ popsala LN učitelka mateřské školy, která chce zůstat v anonymitě.

Rodičům, kteří zapsali děti do této předškolní instituce, zřizovatel zase říkal, že o jejich potomky budou pečovat čtyři lidé. "Ovšem nikdo nedodal, že kuchařka bude u dětí pouze po dobu vydávání obědů a učitelky se na směnách střídají a překrývají se pouze 3 hodiny,“ vysvětluje pedagožka. Chce upozornit na nedomyšlenost při zřizování takových tříd.

Jako nevyhovující pro děti mladší tří let popisuje podmínky v současných mateřských školách i Hana Splavcová z Asociace předškolní výchovy. „Potřebují úplně jiný režim, víc klidu, pravidelnost. Vadí jim i to, když se během dne personál vystřídá,“ řekla LN.

Před rokem 1989 v tuzemsku platilo, že dvouleté dítě se do běžné mateřské školy přijímalo na dvě místa. "Tím se snižovala naplněnost třídy. Toto pravidlo vzalo za své zřejmě v době, kdy se začalo na děti pohlížet jako na zdroj financí,“ píše v dopise LN učitelka mateřské školy.

Po jeslích, které by pečovaly o děti mladší tří let, roste poptávka. Jak by "nové jesle“měly vypadat, se nyní dohadují se státem odborníci. Volají hlavně po individuálnější péči. Jesle budou spadat pod ministerstvo školství.

"Probíhá debata s ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti zřizování jeslí,“ potvrdila LN mluvčí resortu Klára Bílá. Do klasických mateřských škol nyní dochází téměř 368 tisíc dětí, z toho 40 tisíc od dvou do tří let.

Témata: školství | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky