"Jste debilní?!" Křičelo se kvůli Putinovi

Má jet prezident Miloš Zeman na oslavy 70. výročí konce druhé světová války či nikoli? To bylo ústředním tématem pořadu Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou. Ve studiu panovala po celou dobu pořadu vypjatá atmosféra, neboť debaty se kromě pozvaných hostů zúčastnila i řada aktivistů z obou táborů.

Michaela Jílková
reklama

Diskuze se zúčastnili europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf, exministr Alexandr Vondra, organizátor demonstrací proti fašismu Zdeněk Kratochvíl, vysokoškolský profesor Tomáš Klvaňa, důchodkyně Alena Filipová a bývalý důstojník BIS a politický vězeň Vladimír Hučín.

Debatu započal Hučín a hned zpočátku se rozjela velmi ostrá diskuze. "Já znám Zemana ještě z dob, kdy byl premiérem, tehdy jsem byl důstojníkem tajné služby, a už tehdy jsem zaznamenal jeho vstřícnost vůči levici. Už tehdy mi byly jeho kontakty velmi podezřelé." Podle něj je třeba se ptát těch, co trpěli v komunistických kriminálech. "Je to v podstatě Putin, který provádí tuhle politiku, a servilita Miloše Zemana je pro mě úděsná," dodal.

Podle Ransdorfa jsou to ale nesmysly. Podotkl, že k únoru vedla také neschopnost demokratických politiků a chování americké ambasády. Hučín se ale obratem pustil do europoslance. "Já ho považuji za člena strany, která je trojským koněm Ruska," dodal. Podle Ransdorfa je ale prvně nutno si položit v konfliktu Rusko a Amerika otázku: "Jaké Rusko a jaká Amerika?" To, že Zeman do Moskvy jede, mu ale obecně divné nepříjde. "Někteří se drží zásady "lépe se mýlit s USA, než jít proti nim." Mně osobně znechutilo to, jak vystoupil významný představitel Stratforu, kdy říkal, že se do Evropy vrátí válka. Myslíte si, že to máme podporovat?"

Vondra se ale ostře obořil a tvrdí, že základním problémem je, že Putin chce, aby se válka vrátila. Na to zareagoval Kratochvíl s tím, že "Vondra je tu takový americký agent a je proto ve střetu zájmů." Exministr přiznal, že je přítel USA, neboť nás několikrát osvobodili a nikdy neokupovali. "Putin chce mír. USA chtějí válku," reagoval Kratochvíl. "Místo amerického radaru teď máme na Hradě ruskou vysílačku," naštval se Vondra.

Do debaty se vložil také Klvaňa, který vyjádřil solidaritu se západními politiky, kteří do Moskvy nejedou. Jako příklad uvedl Andreje Kisku. Následně se strhla řeč na téma Ukrajiny, kde Ransdorf uvedl, že Putin dal Ukrajincům právo na svobodu. "To snad nemůžete myslet vážně!" Rozzlobil se Klvaňa. "Vždyť on jim dal zbraně, ruská armáda dnes operuje na Ukrajině," křičelo se ve studiu. "Jsou tam možná ruští vojáci, ale ne ruská armáda," přiznal Ransdorf. S tím se ale Klvaňa nespokojil a dál trvá na svém, tedy že tam operuje armáda. Europoslanec ale namítl, že kdyby tomu tak bylo, tak by to zveřejnily Spojené státy.

"Američané nás nechali, nic by z nás neměli"

Do debaty se vložila i důchodkyně Alena Filipová, která podotkla, že Američané se na nás v roce 1945 dohodli, stejně jako v roce 1968. "Nechali nás, nic by z nás neměli," uvedla a naštvaně podotkla, že to, co se tu vybudovalo, by poté někteří lidé chtěli Americe rozprodat. Veterán z jednotky generála Svobody Václav Přibyl ale podotkl, že Československo osvobodili sovětská armáda i americká armáda, kteří se spojili v boji proti fašismu.

Klvaňa tomu ale neříká osvobození, nýbrž porážka nacismu. Od roku 1945 to tu prý Východ považoval za dobyté území. Vondra ale reagoval na slova Filipové o dohodách a podotkl, že Stalin vše porušil. Filipová se ale nedala a ostře se ohradila s tím, že tehdy lidé nemuseli do válek a měli práci. "Nebyli tu žebráci. Dneska tu jsou a nám vládnou USAci. Vondra jí to ale vrátil s tím, že zrovna ona chudě nevypadá.

Hučín se následně svěřil s tím, že ještě za jeho působení na rozvědce zaznamenal aktivity ruské ambasády proti Západu. Podle něj ruské tajné služby už tehdy vyvolávaly protizápadní nálady.

"Stydím se za prezidenta"

Jeden z diváků následně prozradil, že se za českého prezidenta stydí natolik, že ani nechce vyslovovat jeho jméno. Dodal, že Rusko je fašistickou zemí, kde jsou manipulované volby a kde dochází k diskriminaci homosexuálů. Ransdorf ale upozornil, že v Moskvě jsou běžně dostupné knížky proti Putinovi. "Akorát autory zabijí stejně jako Annu Politkovskou," rýpnul si Vondra. Europoslanec ale odvětil, že podobných případů je na Ukrajině víc.

Rostislav Malý z iniciativy Občanská pohotovost následně připomněl, že "to byl Putin, kdo anektoval Krym. Kvůli němu se bojuje na Ukrajině. "Vy jste debilní, nebo co?" ozvalo se v reakci ze studia. Pustil se také do Ransdorfa, kterému vyčetl, že čte ruské zdroje: "Viděl jste to vítání amerického konvoje?"

Vondra také připomněl výrok Vladimíra Putina o rozpadu Sovětského svazu. "Tu druhou polovinu, že kdo by ho chtěl obnovit, nemá rozum, asi někdy řekl, ale to se dneska v Rusku necituje," podotkl. "S tankama vjel do Gruzie, na Ukrajinu..." pokračoval, Ransdorf se jej ale zeptal, kdo začal v Gruzii střílet jako první.

Jeden z rozčílených diváků  se také podivoval nad tím, že je smutné, že 25 let od pádu socialismu tady stojí obhájci Ruska. Závěrem věnovala moderátorka Jílková květinu plukovníku Vlčkovi a podotkla, že během výročí konce války máme děkovat těm, kteří nás osvobodili."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky