Statisíce lidí čeká změna. Budou muset ohlásit i přechodné bydliště

Statisíce lidí čeká změna. Uvažuje se totiž o změně zákona a lidé tak budou muset na úřadech hlásit i své přechodné bydliště, tedy místo, kde bydlí více než 90 dní. Tato novela má bojovat i proti lidem, kteří se před exekucí "skrývají" na úřadech.

reklama

Institut trvalého pobytu na radnici se patrně brzy stane minulostí. A statisíce lidí, kteří takhle oficiálně "bydlí", se budou muset přihlásit k trvalému pobytu jinde. "Trvalý pobyt se bude hlásit na ohlašovnách, a to podle místa skutečného pobytu občana (s výjimkou pobytů rekreačních, studijních apod.)," napsalo ministerstvo vnitra ve zprávě, kterou obhajuje nový chystaný zákon o evidenci obyvatel.

Přechodný pobyt tak budou mít lidé na té adrese, kterou si zvolí a která bude v místě, kde skutečně trvale žijí a mají tam rodinu nebo zaměstnání. Zákon by měl změnit praxi, kdy se někteří lidé na útěku před exekutory raději odhlásí ze svého bytu a zaregistrují se jako bezdomovci na radnici. Ministerstvo varuje, že pokud neprojde nový zákon, počet takových lidí poroste. Už teď jich přitom je 375 tisíc.

Kromě toho se na úřady hlásí i lidé, kteří sice spořádaně a bez dluhů žijí v obci či městě, ale pronajímatel jejich bytu jim nedal svolení přihlásit se k trvalému pobytu. Podle nového občanského zákoníku přitom tihle nájemníci už souhlas majitele bytu nebo domu nepotřebují. K zapsání trvalého pobytu jim stačí nájemní smlouva.

Lidé přihlášení na radnicích státu vadí. A to nejen kvůli tomu, že tak utíkají před dluhy, ale i z prostého důvodu, že je pak lze jen obtížně kontaktovat.

Kromě toho ministerstvo plánuje vrátit do zákona i povinnost hlásit přechodný pobyt, pokud se lidé vystěhují ze svého domova na více než 90 dnů. V tomto případě je důvodem například to, že lidé, kteří bydlí jinde než na své trvalé adrese, neplatí poplatky za svoz odpadu. A na to pak doplácejí městské pokladny.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky