Jak ušetříte za energie? Toto je cesta

Letošní zima byla v České republice extrémně teplá a řada tuzemských domácností díky tomu ušetřila za vytápění. Pouze na vlídnost počasí se však spoléhat nelze, více je možné ušetřit správným výběrem produktu a rozumným spotřebitelským chováním.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnes společně s odborníkem Skupiny ČEZ navštívíme Pavla, který bydlí v podnájmu v pražském dvoupokojovém bytě, abychom se podrobně podívali na jeho energetické návyky a pomohli mu odhalit zbytečné chyby, které jej stojí peníze.

Pavel doma topí a ohřívá vodu plynem, na elektřině vaří a kromě svícení samozřejmě používá různé elektrické spotřebiče. Představu o spotřebě příliš nemá, v bytě je v nájmu a tarify "zdědil" po předchozích nájemnících. "Prostě to příliš nesleduji, i když za každou ušetřenou korunu bych byl samozřejmě rád," vysvětluje.

Právě tento fakt se řadí k nejčastějším chybám lidí. Nezajímají se o vhodnost odebíraného produktu pro své bytové podmínky a často se vůbec nevyznají v možnostech, které se jim nabízí. Skupina ČEZ se dlouhodobě snaží podněcovat odběratele energií k šetrnému spotřebitelskému chování a základní energetické znalosti.

Nedávno dokonce ČEZ uvedl na trh novinku, která zákazníkům každý rok přináší úsporu za plyn. "ČEZ S ODMĚNOU je fixovaný produkt na 3 roky a jeho cena klesá každých 12 měsíců. První rok nabízí úsporu 7 %, druhý rok 8 % a třetí rok dokonce 10 %. Při podpisu smlouvy zákazník navíc získá až 2000 Kč jako mimořádný bonus, celkově tak běžná rodina s roční spotřebou okolo 31 MWh může za tři roky ušetřit zhruba 11 500 Kč," vyjmenovává výhody tisková mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Pavel by mohl ušetřit další 2 tisíce korun, kdyby si sjednal elektřinu s ČEZ Garant Plus a také mobilní volání od ČEZ. Celkovou úsporu si každý může spočítat na souhrnné kalkulačce na stránkách ČEZ. V rámci dlouhodobé snahy pomoci Čechům ušetřit za energie spustila Skupina ČEZ na konci loňského roku také tzv. Energetický test národa. "Pomocí tohoto testu mimo jiné upozorňujeme na nejčastější chyby v domácnostech, které vedou k plýtvání energií, a tedy i peněz. Po dvou měsících od spuštění testu jsme zjistili, že průměrná česká rodina by bez jakýchkoliv dodatečných investic mohla ušetřit kolem 2000 Kč ročně, to jen odstraněním zbytečných chyb. I zde u Pavla jsme jich našli hned několik," dodává Barbora Půlpánová.

Například v kuchyni má Pavel nevhodně umístěnou lednici, stojí totiž mezi vařičem a myčkou. Oba spotřebiče se v chodu ohřívají a tím ohřívají i ledničku. Ta pak spotřebovává mnohem víc energie, než kdyby stála na jiném, chladnějším, místě v bytě. V pokoji zase stojí skříňka před topením, což brání šíření tepla do místnosti. Překážka před topením může způsobit tepelnou ztrátu až 10 %.

Dalším problémem v bytě je, že většina spotřebičů jede v tzv. stand-by režimu. Zdánlivě tedy sice nepracují, ale přitom pořád tahají peníze z peněženky. Podle odborných studií se stand-by režimy podílejí na celkové spotřebě energie z 8 až 11 %. Co tedy poradit na závěr? Rozhodně nespoléhat na teplou zimu, ale šetřit správným výběrem energetických produktů a změnami ve spotřebitelském chování – jedině tak mohou české domácnosti dlouhodobě za plyn a elektřinu šetřit.

Témata: energetika | čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky