Dotované domy: Dostali jste peníze? Možná je budete muset vracet

Koupili jste si před lety domek a čerpali na něj dotaci od státu? Je možné, že i vám brzy přijde dopis od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který bude chtít půjčené peníze vrátit. Úřad si teď chce posvítit na všechny, kteří neplnili přísné podmínky čerpání dotací.

Ilustrační fotografie
reklama

Dotacemi na bydlení se stát snaží podpořit lidi v tom, aby si postavili vlastní domy. S dotacemi jsou ale spojeny také určité podmínky, které musí čerpající dodržet. Obzvlášť přísné podmínky doprovázely příspěvky na bydlení v letech 1986 až 1995. Patřila mezi ně například povinnost zkolaudovat dům do deseti let, nesmět ho po určitou dobu prodat nebo jej třeba darovat. 

Kolik může stát požadovat?

Příspěvek mohl v té době dosáhnout až do výše 160 tisíc. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových teď rozesílá dopisy s výzvou k zaplacení dlužné částky těm, kteří v devadesátých letech o státní příspěvek zažádali a ať už vědomě nebo náhodou na plnění přísných podmínek zapomněli.

Koho se dopis týká?

Dopis už dostalo několik stovek lidí, v budoucnu jich ale může být daleko víc. Smlouvu tehdy uzavřelo asi 70 tisíc lidí, kteří od státu dostali celkem pět a půl miliardy korun. Hříšníci tak budou muset zaplatit nejen poskytnuté desetitisíce, ale s největší pravděpodobností také tučné penále, které může být i několikanásobek původní částky. 

Týká se to i mě?

O tom, jestli lidé dluží, se mohou dozvědět na příslušném úřadě, a to buď telefonicky, nebo nejlépe osobně. Dlužná částka se u každého člověka liší, protože smlouvy byly v průběhu deseti let uzavírány za různých podmínek.

Kdy musím zaplatit?

Lhůta pro zaplacení dlužné částky je 30 dní. Úřad sice preferuje zaplacení celé částky najednou, ve výjimečných případech ale bude možné využít i splátkový kalendář.

Co když nezaplatím?

V případě, že dlužník částku nezaplatí, přistoupí úřad k soudnímu vymáhání.Oproštěni od dluhů ale nejsou ani potomci lidí, kteří dotace dostali. Pokud došlo k porušení smluvních podmínek, bude částka včetně sankcí vymáhána i po dědici.

Co dělat, když dopis přijde?

Pokud vám bude výzva k zaplacení doručena, neztrácejte hned hlavu. Nejprve ze všeho navštivte advokáta, protože se na vás může vztahovat promlčecí lhůta. Její délka se ale případ o případu liší.

Se státními dotacemi se roztrhl pytel především s rostoucí oblibou tzv. okálů, tedy jednoduše a rychle smontovanými dřevostavbami, které v minulosti rostly na okrajích měst. V 90. letech znamenaly skvělý kompromis mezi přeplněnými panelovými sídlišti a odlehlými vesnicemi a zamilovaly si je tisíce lidí.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky