Působíme jako šašci, dovoz do Ruska stejně pokračuje, rozjel se europoslanec Zdechovský

ROZHOVOR - Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský v rozhovoru pro EuroZprávy.cz prozradil, jak je na Českou republiku nahlíženo z pohledu Evropské unie. Nešetřil ani premiéra Bohuslava Sobotku či europoslance svobodných Petra Macha.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

V pondělí jste v České televizi zmínil, že KDU-ČSL jednala o dalším postoji vůči koaliční vládě, pokud Sobotkův kabinet odmítne nové sankce. Hrozí, že by strana odešla z koalice, pokud sankce nepostoupí?

Kdyby lidovci měli pokaždé, když s něčím nesouhlasí, odejít z koalice, tak už jsou dávno pryč. My říkáme, že ten postoj máme jasný a více evropský. Kdyby pan premiér udělal to vyjádření o sankcích později, kdyby řekl „Ano, už máme sankce, víme konkrétně jaké, a budeme k nim mít výhrady," tak jsme v Evropské unii vnímáni jako chytří lidé. Ale tím, že dopředu řekneme, že s nimi asi nebudeme souhlasit, tak to je v EU vnímáno jako hloupé. Ono to není o tom, že dáváme bianco šek, to vysvětlení bylo absurdní. Sobotka souhlasil s tím, že jsme pro zpřísnění sankcí, ale ihned deklaroval, že k nim budeme mít výhrady a že musíme posoudit, jestli to bude mít vliv na hospodářství a podobně. Potom působíme jako šašci. Na jedné straně pan Babiš říkal, že nevidí, že by se to na Rusku podepsalo, na druhé straně ty sankce budeme sabotovat nebo přijmeme polovinu a řekneme, že si nenecháme poškozovat naše hospodářství. Tomuhle nerozumím. Naše pozice v EU je trvale schizofrenní a myslím si, že působíme hloupě.

Nedávno jste ale uvedl, že si začínáme budovat pozici dobrého partnera díky vlně nových europoslanců. Myslíte si, že pokud Česká republika sankce odmítne, že pohled na ni v očích Evropy klesne?

Deset let je Česká republika díky Klausovi stigmatizována jako stát, který dělá problémy. Připadá mi to jako Monty Python: Život Briana, kde zaznělo : „A co mám ti Římani dali? Postavili nám pouze cesty, vodovod, a přesto je potřeba udělat revoluci." A takhle tam působíme. V EU už to nikdo ani nekomentuje, Petra Macha evropská média ignorují, protože na jedné straně má naše vláda pozici, kdy schválíme žárovky, vysavače, a na druhé straně to chodíme kritizovat. To je jako kdybyste řekl manželce, že se s ní chcete dělit pouze o hezké věci a o ty ošklivé ne.

Pan europoslanec Mach do Evropského parlamentu ale nastupoval jako euroskeptik.

Ten euroskeptismus je dělaný inteligentněji. Euroskeptici se snaží do věcí kopat v momentě, kdy se ty věci projednávají. Vyjadřují se v průběhu jednání a nekritizují Evropu tak, že vezmou tu věc a zpětně se snaží dělat nějakou promo akci.

Premiér Sobotka uvedl, že se obává hospodářského dopadu nových sankcí. Pokud EU sankce příjme, nebude ten dopad na ČR citelný, ať už je vláda podpoří nebo ne?

V zahraničním tisku je kritizováno nikoli to, že ty sankce nějak dopadnou, to víme, ekonomickou krizi jsme taky všichni pocítili. Ale nemůžeme vyměnit mír v Evropě a stabilitu za paštiku a salám. Když někdo nevyveze tisíc paštik, tak změní trh, každá krize je příležitost. Chci premiérovi říct, že evropská politika se nedá dělat jinak před volbami a jinak po volbách. Mně ta rétorika připomíná to, že za měsíc budou volby a chceme ukázat ramena, jak se proti tomu „zlému" Bruselu postavit. On nám to ten Brusel ale vrátí, a velmi rychle, například až budeme mít eurokomisaře pro nějakou kravinu, až budou naše návrhy házeny do koše, až nikdo z našich politiků nikdo nebude v rozhodujících funkcích. My jsme mohli mít předsedu rady nebo významné instituce v EU, proč tam nikoho nemáme? Proč jsou Poláci tak úspěšní? Proč i Slováci a Slovinci a pobaltské státy jsou ve strukturách EU? Protože nekopou a přemýšlí o Evropské unii jinak, a to my nedokážeme. Tady je Čechů ve strukturách EU jako šafránu. A my vždycky přijdeme, řekneme svůj názor, kopneme do toho, jsme většinou v tom názoru osamocení nebo s nějakou zemí jako Maďarsko nebo Kypr, a působíme přitrouble. Diplomacie probíhá jinak, EU není o tom, že to za nás někdo rozhodne, jsme součástí toho procesu a pokud chceme připomínkovat, tak máme, ale ne si vyhrazovat právo, že to odmítneme. Díky tomu, že do toho kopneme dopředu, tak to lidé nechápou a mají pocit, že nám Brusel něco nadiktuje. Jsme jeho součástí, a pokud to nepřijmeme a všichni to přijmou, tak bude příležitost, kdy nám to Brusel osladí.

Zní to jako známé rčení „Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá".

No ale pak se nedivme, že přijde kontrolní zpráva ostatních europoslanců a vidí, jak se v Čechách krade, a o to víc se to tu bude rozebírat. V ČR se například mluví o tom, kolik stojí restituce, ročně z politiky Evropské unie nevyčerpáme 60 miliard, to je částka, kterou dá stát za restituce za 30 let. To je ten princip. Všichni se tu smějí, i Poláci ty peníze vytáhnout. A mít 60 miliard v ekonomice proti 300 000 milionům možných ztrát při sankcích proti Rusku, to si umím spočítat. A když to do ekonomiky nacpete, lidé začnou více stavět a podobně a nakonec budou jíst více těch salámů. Dnes (rozhovor byl veden v úterý, pozn. red.) se například hodně živě diskutovalo o tom, že Češi dokážou ty sankce obejít tak, že přes Bělorusko posíláme do Ruska běloruskou a moldavskou paštiku. Ale a o tom, že jsme dokázali ty sankce obejít, se v ČR nemluví. Poláci takhle vyexpedovali do Ruska spoustu jablek, tzv. běloruská jablka, ale všichni tuší, odkud jsou.

Jak se na tohle dívá Evropská unie?

Určitě chtějí, aby se to začalo řešit, aby to tady nebylo. Ale je to spíše problém Ruska, to Rusko uvalilo embargo, tak si to má pohlídat. Ale obchod přes třetí země je běžná praktika. Vždycky se ta cesta najde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky