Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztráta 300 milionů korun: Cikrt ukázal na Špidlu a Kalouska

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Bývalý tiskový mluvčí ministra zdravotnictví a autor knihy Krev a peníze - Pravda o kauze Diag Human Tomáš Cikrt v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu zhodnotil léta trvající spor mezi státem a firmou Diag Human. Zároveň poukázal na možné viníky celé kauzy, díky kterým musel stát zaplatit přes 300 milionů korun.

V roce 2002 rozhodčí senát určil, že stát musí společnosti Diag Human zaplatit více než 326 milionů korun za poškození dobrého jména. Spor pokračoval a v srpnu roku 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human, následně mělo zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody. Vláda tedy rozhodla proti výsledku arbitráže odvolat a rozhodčí soud uznal, že Česko nemusí firmě požadované peníze zaplatit.

Kauza prozatím zřejmě není u konce a podle informací ČTK se Diag Human obrátí na zahraniční exekuční soudy. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ale spory končí a Česká republika rozhodčí řízení vyhrála. S jeho slovy souhlasí i Tomáš Cikrt, který ale tvrdí, že Česko nemuselo platit ani těch 327 milionů korun.

"Kauza Diag Human má v sobě takovou paradoxní vlastnost, že někteří politici, které považujeme za slušné a poctivé, v ní udělali nějakou botu," řekl Cikrt rádiu. "Takovým byl třeba pan Stráský, za něhož byla vůbec uzavřena ta arbitráž v roce 1996. Ne, že by on sám to dělal, to dělal pan náměstek Dvouletý spolu s právníkem Oršilou v Diagu, ale politickou odpovědnost za to nese," popsal Cikrt.

"Stejně tak, když byla uzavřena tato arbitráž, tak potom následující dva ministři Zuzana Roithová za KDU a Ivan David za ČSSD se postavili té arbitráži, dali to k soudu a podle mě udělali dobře a dlouho tuto linii drželi. Jenže pak byl Ivan David odstaven v rámci dobrých vztahů v ČSSD, jak mají ve zvyku, no, a najednou se kormidla ujal Vladimír Špidla, který byl dočasně ministrem zdravotnictví jako místopředseda vlády, než našli novýho ministra, a ten ten kurz otočil. Ten je vinen tím, že se pak zaplatilo těch 327 milionů," udeřil bývalý tiskový mluvčí.

Největší chybu, pokud jde o těch přímo 327 milionů korun, tak podle něj udělal právě Vladimír Špidla. "Já si myslím, že ji udělal, protože chtěl, že byly politické cíle, jak vyjít s lidovci a podobně," řekl Rozhlasu. Dodal, že lidovci měli zájem na tom, aby se peníze k firmě Diag Human dostaly: "Určitě ho měl Miroslav Kalousek jako kamarád Josefa Šťávy."

Cikrt má pro tato tvrzení o Kalouskovi podle svých slov i důkazy. "Jako vlivný předseda parlamentního výboru urguje u tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky peníze pro Diag vyplatil skutečně jenom Diagu a ne jeho právníku Oršulovi a podobně," dodal.

Přiznal také, že Kalousek není černobílá postava. "Když byl pan Kalousek ministrem financí, a to bylo vlastně nejmocnější co kdy byl a měl pod sebou mimochodem i ten Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, tak v těch rozhodujících chvílích držel s vládou a díky tomu jsme také, kde jsme," uvedl Cikrt s tím, že bývalý ministr je "chytrý pán a ví, kde jsou hranice."

Témata:  CZK kauza Diag human

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy