Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaný je v EU každý desátý. A jak si stojí Česko?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nezaměstnanost v eurozóně i v celé unii v dubnu o desetinu procenta klesla. Bez práce tak minulý měsíc bylo celkem 10,4 procenta lidí, v eurozóně je to o 1,3 procenta více. Česká republika vychází ze srovnání zemí poměrně dobře.

Největší nezaměstnanost mají podle evropského statistického úřadu Eurostat ve Španělsku (25,1%) a v Řecku (26,5% - údaje jsou z února). Nejlépe je na tom naopak Rakousko (4,9%) a Německo (5,2%).

Česká republika je za Lucemburskem na čtvrtém místě s nezaměstnaností ve výši 6,5%. Například na Slovensku nemá práci 14% lidí.

Eurostat odhaduje, že bez práce je v EU skoro 25,5 milionu žen a mužů, z nich přes 18,7 milionu v eurozóně. Od března tedy v unii ubylo 151.000 nezaměstnaných, v eurozóně 76.000.

Témata:  lidé nezaměstnanost EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy