Ekonom spočítal: Češi přišli kvůli ČNB o 76 miliard během jednoho dne

Ekonom Pavel Kohout kritizuje centrální banku za intervenci do kurzu koruny vůči euru. Ničemu to podle něj nepomůže, naopak to oslabí poptávku a tím i růst hospodářství.

660
reklama

Pavel Kohout, ekonom a propagátor přímé demokracie, zkritizoval Českou národní banku. Intervenci, která oslabila korunu, považuje za chybnou, zbytečnou a hlavně kontraproduktivní.

Sepsal také důsledky, jaké bude mít intervence teď, ale i v budoucnosti. "Jeden důsledek se dostavil hned: české domácnosti během jediného dne zchudly o téměř 76 miliard korun, počítáme-li s objemem bankovních vkladů a poklesem jejich hodnoty koruny vzhledem k euru," vypočítal.

Zdražení dováženého zboží pak označil za dodatečnou daň. Jen místo státního rozpočtu na tom vydělají zahraniční firmy. Situaci připodobnil k ropnému šoku, který nemůže mít nikdy příznivý vliv. "Lidé budou více šetřit, obracet každou korunu. Poklesne reálná poptávka a poklesne i ekonomika (případně poroste pomalu). ČNB dosáhne přesně opačného cíle, než tvrdí," uzavírá část, kde představuje negativa.

Odmítá spekulovat, zda za krokem ČNB byla něčí objednávka. "To je mimo rámec mé představivosti. Ale občas se stává, že centrální banka (nejen ČNB) udělá katastrofálně hloupou, takřka školáckou chybu v měnové politice," poznamenal.

Naposledy se tak mělo stát v květnu roku 1997, kdy Česko čelilo útoku spekulantů na korunu. "Tehdy ČNB měla korunu dávno znehodnotit a neudělala to; důsledky učebnicově chybné měnově politické strategie byly hodně drahé," dodal. Byl by rád, kdyby banka intervenci co nejdříve zrušila. Ta to ale nehodlá udělat. Naopak chce oslabený kurz držet příští dva roky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky