ČOI upozorňuje: Třetina sezonních prodejců šidí

Víc než třetina sezonních prodejců v létě porušila předpisy. Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) v rámci letní turistické sezony zkontrolovali 1546 prodejců zejména v turisticky atraktivních lokalitách, kontrolou neprošlo 556 z nich. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ČOI s tím, že nepoctivým prodejcům uložila pokuty za 620.000 korun.

660
reklama

"Kromě zásad poctivosti prodeje, které byly porušovány nejčastěji, byly zjištěny nedostatky v seznámení s cenou, při vydávání dokladu o koupi a často také používání měřidel bez platného ověření. Na místě uložené pokuty dosáhly téměř 500.000 korun a pokuty uložené řediteli inspektorátů 120.000 korun," uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Nejvíce porušení předpisů zjistili kontroloři v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, nejméně v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

"Trvalým problémem sezonních prodejců a poskytovatelů služeb je porušování zásad poctivosti prodeje. Spotřebitelům nebyly zboží nebo služby správně účtovány, často v návaznosti na zjištění, že prodávající nedodrželi deklarovanou míru nápojů a hmotnost pokrmů," dodal mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Témata: ČOI

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky