Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina, nebo kariéra? Ženy si většinou musí vybrat

Rodina, nebo kariéra? Ženy si většinou musí vybrat

Foto: DataLife

Češky si podle průzkumu OECD pořád musí ve velké části případů vybrat. Buď kariéra nebo rodina. Nejhůř jsou na tom třicátnice.

Podle nedávného průzkumu OECD jsou Češky kvůli dětem stále silně znevýhodněné na poli práce a při budování kariéry zaostávají za muži. Nejhůř jsou na tom ženy po třicítce.

"Po 32. roce věku nastává prudký útlum kompetencí, bohužel zejména u žen. U nich je útlum až drastický a trvá od 32. do 40. roku, nikde na světě není tak prudký,“ potvrdil sociolog Petr Matějů Českému rozhlasu.

Pomohlo by více flexibilních a částečných úvazků, firemních školek a podobných zařízení, aby ženy neztratily tempo, měly možnost si průběžně zlepšovat kvalifikaci a neujížděl jim vlak oborové gramotnosti. Těch je ale pořád bohužel zoufalý nedostatek.

Také matky, které se v Česku rozhodnou studovat kupříkladu vysokou školu, to nemají jednoduché, ne všechny školy jsou ochotné přizpůsobit jim studijní program.

Témata:  práce

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.