Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odporný nešvar supermarketů: Špína na pásech u pokladen. Co na to zákon?

Odporný nešvar supermarketů: Špína na pásech u pokladen. Co na to zákon?

Foto: Pixmac

Máte velký nákup, vyskládáte ho celý z košíku na pás a čekáte jen, až ho namarkují? Možná by vás mělo zajímat, na co si vaše pečivo, ovoce a zeleninu pokládáte. Pásy u pokladen totiž skrývají nechutnou podívanou.

V České republice se v současnosti řeší hlavně kvalita potravin, ale kvalitní potraviny vám budou k ničemu, pokud je budete po obchodech vozit ve špinavých košících, které hypermarket nechá vyčistit jednou za rok.

To samé platí v případě gumových pásů u pokladen. Zaměstnanci obchodníků totiž vyznávají heslo "Co je mokré, je čisté" a setřou pás jen nahoře. Druhá strana pásu, která zrovna není vidět, nikoho nezajímá, není totiž vidět. Přitom se v části, která není na očích, hromadí bakterie, plísně a veškeré "dobroty", co v jídle mít vůbec nechcete.

A zákony? Nařízení o hygieně potravin ukládá provozovatelům obchodů dodržovat jen obecná ustanovení. To znamená, že si v podstatě každý může určit, jak často bude uklízet. Není totiž nijak nucen a pokud si zrovna zákazníci nestěžují na zapáchající regály, tak proč by měl vyhazovat zbytečné peníze za úklid. Bakterie a mikroby přece nikdo nevidí.

"Stát sice konečně začal řešit kvalitu potravin, ale je potřeba stejné úsilí věnovat i zpřísnění hygienických podmínek. Když někdo prodával v hrozném prostředí dvacet let, tak to asi sám od sebe nezmění," říká předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. "Stále jsou tu ale obchody, které nechápou, že čistota a příjemné prostředí jsou hlavně jejich dobrou vizitkou. Pak v honbě za maximálním ziskem prakticky nic nedodržují. Větší státní dohled by proto byl na místě. Na některé nepoctivce zkrátka nic jiného než bič neplatí."

Dezinfekce nákupních vozíků, odstranění zapečených nečistot z pečících plechů v dopékárnách, dezinfekce pokladních boxů a pásů, to jsou neznáme pojmy pro naprostou většinu. V současných zákonech totiž nikde není řečeno, co to přesně je sanitace a hygiena. Nařízení také vůbec nespecifikuje, jak často a jak kvalitně by měl být úklid proveden. Pak je jen logické, že v České republice jde nad rámec svých povinností jen malá část obchodníků.

Kontroly provozoven tak dnes provádí inspekce kvůli špatným zákonům téměř jen na udání. Členové Unie malých a středních podniků proto chtějí na legislativní vakuum dále upozorňovat a vyvolat odbornou diskusi s příslušnými rezorty jak současný stav změnit.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy