Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavření obchodů o všech svátcích by českou ekonomiku připravilo o miliardy

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Lidovecké ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje rozšíření zákazu maloobchodního prodeje na všechny svátky. Činí tak zřejmě v duchu hesla „nejlepší obrana je útok“. Dva z poslanců pětikoaličního partnera lidovců, ODS, totiž žádají, aby se naopak obchody ve vybrané sváteční dny otevřely.

Zákon nyní zakazuje maloobchodním prodejnám o ploše nad 200 metrů čtverečních prodávat až na některé výjimky na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do poledne. Celkem je v Česku třináct svátků ročně. Pokud by se tedy zákaz rozšířil o na zbylých pět svátků, jak navrhuje ministerstvo, ekonomiku to připraví o miliardy. Vždyť jen za potraviny a nealkoholické nápoje české domácnosti utratily v roce 2022, podle nejnovějších dostupných údajů Eurostatu, celkem 499,1 miliardy korun. To v prostém zprůměrování odpovídá 1,4 miliardy korun denně. Při pěti dnech svátků, kdy by mělo být tedy nově zavřeno, jde o sedm miliard korun. Podstatná část těchto tržeb se uskuteční v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních. Pokud ty budou muset být zavřené i o pěti svátcích navíc, značná část tržeb z oněch sedmi miliard se prostě neuskuteční.

Byť lidé pochopitelně částečně změní časování nákupů a před svátkem se předzásobí. Což ovšem znamená větší „nával“ na daném prodejním místě a větší zátěž pro jeho pracovníky typu pokladních. Řada z nich by proto uvítala, aby se vrátil stav, kdy všechny obchody mohly mít otevřeno o všech svátcích (byť ani tehdy tomu nebylo tak, že by měly otevřeno třeba 25. prosince).  Při rozšíření zákazu často také zůstanou zavřené menší obchody v nákupních centrech, která totiž zůstanou kvůli zavření tamního „hlavního“ obchodu, tudíž hypermarketu, zavřena celá. Lidé tak nezavítají ani třeba do restaurace v daném obchodním centru či nekoupí jiné maloobchodní zboží. A to jsme stále převážně jen o potravin a nápojů.

Celkově by tak lidovecký návrh rozšíření zákazu prodeje připravil ekonomiku o miliardy korun.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:36

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy