Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavření obchodů o všech svátcích by českou ekonomiku připravilo o miliardy

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Lidovecké ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje rozšíření zákazu maloobchodního prodeje na všechny svátky. Činí tak zřejmě v duchu hesla „nejlepší obrana je útok“. Dva z poslanců pětikoaličního partnera lidovců, ODS, totiž žádají, aby se naopak obchody ve vybrané sváteční dny otevřely.

Zákon nyní zakazuje maloobchodním prodejnám o ploše nad 200 metrů čtverečních prodávat až na některé výjimky na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do poledne. Celkem je v Česku třináct svátků ročně. Pokud by se tedy zákaz rozšířil o na zbylých pět svátků, jak navrhuje ministerstvo, ekonomiku to připraví o miliardy. Vždyť jen za potraviny a nealkoholické nápoje české domácnosti utratily v roce 2022, podle nejnovějších dostupných údajů Eurostatu, celkem 499,1 miliardy korun. To v prostém zprůměrování odpovídá 1,4 miliardy korun denně. Při pěti dnech svátků, kdy by mělo být tedy nově zavřeno, jde o sedm miliard korun. Podstatná část těchto tržeb se uskuteční v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních. Pokud ty budou muset být zavřené i o pěti svátcích navíc, značná část tržeb z oněch sedmi miliard se prostě neuskuteční.

Byť lidé pochopitelně částečně změní časování nákupů a před svátkem se předzásobí. Což ovšem znamená větší „nával“ na daném prodejním místě a větší zátěž pro jeho pracovníky typu pokladních. Řada z nich by proto uvítala, aby se vrátil stav, kdy všechny obchody mohly mít otevřeno o všech svátcích (byť ani tehdy tomu nebylo tak, že by měly otevřeno třeba 25. prosince).  Při rozšíření zákazu často také zůstanou zavřené menší obchody v nákupních centrech, která totiž zůstanou kvůli zavření tamního „hlavního“ obchodu, tudíž hypermarketu, zavřena celá. Lidé tak nezavítají ani třeba do restaurace v daném obchodním centru či nekoupí jiné maloobchodní zboží. A to jsme stále převážně jen o potravin a nápojů.

Celkově by tak lidovecký návrh rozšíření zákazu prodeje připravil ekonomiku o miliardy korun.

Témata:  obchody

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.