Firma Diag Human narazila, Česko slaví. Co se u soudu stalo?

Soud ve švýcarské Ženevě uvolnil České republice peníze na účtech, které měla zablokované kvůli sporu se společností Diag Human. Kromě toho soud prohlásil, že rozhodčí nález z roku 2008, na jehož základě se firma domáhá odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou a exekuce vůči ČR, není závazný.

660
reklama

"Soud zrušil 24. června 2013 na základě opravného prostředku ČR obestavení účtů, které prohlásil za porušení státní imunity ČR," uvedla Plívová. Podle ní ale zatím verdikt není pravomocný a firma se může odvolat.

"Předpokládáme, že prostistrana jako vždy odvolání podá a věc se přesune k vyššímu soudu," zmínil pro ParlamentníListy.cz v této souvislosti ředitel právního odboru Ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Diag Human se formou rozhodčího řízení ad hoc domáhá na státu odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Podle tvrzení Diagu firmě arbitři v roce 2008 přiřkli 8,9 miliardy korun v konečném rozhodčím nálezu. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný a spor tak má pokračovat v přezkumném rozhodčím řízení.

Diag Human žalovala Česko v zahraničí mnohokrát

Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala obracet od počátku roku 2011 na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku ale prvoinstanční verdikty změnily. Naposledy rakouský Nejvyšší soud koncem dubna definitivně zastavil exekuční řízení vedené proti České republice.

Společnost zažalovala ČR také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Loni v létě pak firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Témata: soudy | diag human

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky