Česko čeká další rychlé zdražování. Kde tentokrát?

Tržby kinosálů v České republice by měly v příštích letech růst zhruba o 3,1 procenta ročně. Průměrná cena vstupenky přitom letos vzroste jen o jedno procento na 116 korun, v letech příštích by však tempo zdražování mělo zrychlit na dvě procenta ročně, počítá s tím studie společnosti PwC.

reklama

"Lidé mají obavy z dalšího vývoje ekonomiky, šetří a za zábavu tolik neutrácí. Přestože kina investují do nových technologií a přinášejí divákům nové služby, výrazněji zvedají ceny jen ta, která přinášejí opravdu převratné technologie," uvádí specialistka na zábavní průmysl a média ze společnosti PwC ČR Olga Řehořková.

Podle jejích výpočtů by měla stát průměrná vstupenka do kina v roce 2017 přibližně 127 korun.

Výrazněji podražit dovolí kinům v následujících letech především oživení celé tuzemské ekonomiky. Přesto by nemělo roční zvýšení ceny vstupného přesáhnout v příštích pěti letech ani jednou tříprocentní hranici. Důležitý je však pohled na jednotlivé druhy kin, zde již studie počítá s výraznějším rozevíráním pomyslných nůžek mezi lokálními kiny, kde stačí na jeden lístek aktuálně padesát korun, a moderními multiplexy, kde za nejnovější 4D projekce zaplatíte více než 300 korun.

"Loni stálo za zvýšením cen lístků do kina vyšší DPH. Samotní provozovatelé kin se zdražovat příliš neodvažují. Někteří dokonce přistupují k různým marketingovým či slevovým akcím na podporu návštěvnosti, které opět zesílí během letních měsíců," doplnila Olga Řehořková.

Kolik stojí lístek do kina ve světě? (v Kč)

Maďarsko 108
Polsko 114
Česká republika 116
Rusko 134
Čína 139
Itálie 161
USA 173
Španělsko 173
Velká Británie 192
Německo 194
Švédsko 283
Japonsko 314

A jaké jsou trendy ve sledování filmů do budoucna?

Přímo raketový růst zaznamenají v nejbližších letech on-line půjčovny filmů. Tento trh by měl letos proti předchozímu roku jen v Česku růst až o 100 procent, podobné tempo očekávají odborníci i v roce 2014. Přesto zatím co do objemu nejde o nijak velký trh, který 100milionovou hranici překročí pravděpodobně až v příštím roce, kdy by měl svou velikostí dorovnat tržby kamenných půjčoven.

S tím přímo souvisí i zmíněný vývoj v tradičních půjčovnách DVD a VHS, kde budou tržby v nejbližších letech pomalu klesat. "Divákovi stačí pro sledování filmu jakýkoli počítač či smartphone. Nepotřebuje mít film na disku ani půjčený, ani koupený. Proto očekáváme i pokles prodejů. Lidem již stačí film stáhnout či zhlédnout na internetu. Před filmovými studii stojí stále těžší úkol, jak přimět diváky, aby filmy brali z legálních zdrojů a platili za ně," zakončila Řehořková z PwC.

Údaje vyplývají z aktuální Studie PwC Global Entertainment & Media Outlook 2013 – 2017.

Témata: zdražování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky