Kupujete dům? Podívejte se, na co si musíte dát pozor

Vlhkost, statické vady a úniky tepla působí problémy v desítkách domů, lidé při jejich koupi často o těchto skrytých vadách nevědí. Podle Asociace inspektorů nemovitostí mohou stát opravy až desítky procent nákupní ceny nemovitosti.

660
reklama

Nejvíc se prodraží statické vady, jako poškozená zhlaví dřevěných trámových stropů, neodborně oslabené krovy u půdních vestaveb nebo pronikání vody k základům. Asociace se s podobnými chybami setkává poměrně často, přestože tyto problémy vyžadují největší zásahy do celé stavby. Náklady na sanaci statických vad se můžou vyšplhat až k desítkám procent ceny nemovitosti, laik přitom chybu při koupi nevidí.

Méně vážným, ale o hodně častějším problémem jsou úniky tepla. Ty vznikají například u šikmých střech kombinovaných s obytným podkrovím a u domů, které nejsou vzduchotěsné. Škvírami a netěsnostmi pak uniká teplo ven. Řešením může být dodatečné dotěsnění, což ale většinou znamená vytvořit nový sádrokartonový obklad, který stojí okolo 700 korun za metr čtvereční a peněženka majitele může být zase lehčí až o desítky tisíc korun. U starších bytů v panelácích je pak potřeba počítat s nekvalitními okny, tím pádem s velikými ztrátami tepla a vzniky trhlin od pohybu panelů.

Nezapomeňte na vlhkost a vodu

Suterény rodinných domů nemusí být správně ochráněné proti vodě, u bytových novostaveb pak můžou vlastníkům způsobit trable napojení a oken a balkónových dveří na zateplenou fasádu a terasu, kvůli kterým se vyskytne v interiéru vlhkost v okolí balkónových dveří a to jak na stěnách, tak u podlahy. Častou chybou jsou i nedostatečně vyspádované parapetní plechy. Sanace škod vzniklých kvůli vnikání vody mohou stát desítky až stovky tisíc korun.

Při koupi bytu vám může zkomplikovat život i tzv. kročejová neprůzvučnost mezi chodbou a vlastním bytem, obyvatelé nových bytů jsou obtěžovaní hlukem ze společné chodby. Když se podobné nepříjemnosti rozhodnete opravovat, budete muset provést akustické dilatace v chodbě, což také znamená odstranění části již hotové dlažby a vrstev podlah.

Domy mohou způsobit ale i zdravotní rizika, po výměně oken ve starších nemovitostech může dojít ke zvýšení koncentrace radonu nebo oxidu uhličitého. Lidé se snaží ochránit intenzivním větráním, což je stojí kvůli nákladům na vytápění další nemalé prostředky. Pokud samotné větrání nepomáhá, musí se instalovat ventilace, případně i s rekuperací, aby nedocházelo k tepelným ztrátám, což může u běžného rodinného domu stát mezi stem a 150 tisíci korun.

Asociace inspektorů nemovitostí provedla v loňském roce více než 700 prohlídek technického stavu domů v České republice, odborníci tak prověřili zatím je jedno procento domů určených k prodeji. Letos asociace očekává zvýšení poptávky, do pěti let by se podle ní mohla technická inspekce stát běžnou součástí prodeje nemovitostí, jak je to běžné v USA nebo v západní Evropě. Jenom v loňském roce odhalili inspektoři vady, jejichž sanace by stála investory skoro sto milionů korun.

Témata: bydlení | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky