Upravit si dům? Pro některé nastane komplikace! V Česku totiž vzniknou nové památkové zóny

Ti odjinud to nejspíš ocení, místním to však může přinést potíže. Prohlášení části Českého Těšína a pražské Zbraslavi za památkové zóny jim totiž zkomplikuje případné stavební úpravy na jejich domech a pozemcích.

660
reklama

Nové památkové zóny by měly vzniknout na základě vyhlášky ministerstva kultury, která je v současnosti v připomínkovém řízení. Chvályhodná snaha ochránit jedinečná historická prostředí těchto měst má však i svou odvrácenou stránku.

Na vlastníky domů, které sice nejsou kulturními památkami, ale nachází se v památkové zóně, se totiž budou nově vztahovat speciální povinnosti. Pokud si někdo bude chtít postavit na svém pozemku v památkové zóně dům či změnit nebo odstranit ten stávající, bude si muset předem vyžádat závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Stejné pravidlo přitom bude nutné dodržet i v případě pouhých terénních úprav na pozemku, umístění si nějakého zařízení na pozemku, ale i třeba jen v případě úpravy dřevin nebo udržovacích prací na své nemovitosti. A pokud se jeho plán nebude památkové péči líbit, bude mít vlastník těžké pořízení.

Důvodem vyhlášení památkových zón je podle ministerstva kultury to, že ani na jedné z těchto lokalit není dosud vyhlášena žádná forma plošné památkové ochrany. Nachází se tam přitom jedinečná historická a architektonická prostředí a významné kulturní památky. V případě Zbraslavi je to například tamní zámek (původně zbraslavský klášter) prohlášený za národní kulturní památku.

Navržené rozlohy zón dosahují v případě Českého Těšína 0,4 kilometru čtverečního a v případě Zbraslavi 0,69 kilometru čtverečního.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky