Dítě školou povinné. Víte, na kolik bás přijde?

Máte v rodině prvňáčka? Tak se připravte na další průvan v peněžence. Pořízení nejzákladnějších věcí vás přijde na tisíce. Právě první třída představuje asi tu největší zátěž z rodinného rozpočtu. Základem je pořádná taška nebo batoh, musíte počítat s vydáním v rozmezí 500 až dva tisíce korun.

660
reklama

Co se týká dalších pomůcek, jako jsou penál, pastelky, barvy, desky na sešity, lepidlo, pravítko, cvičky, přezůvky a podobně, bude vás to stát další tisícovku až dvě. Je dobré před začátkem školního roku vyčkat na slevy, kterými obchodníci lákají k nákupu na konci prázdnin.

Na kolik přijdou základní pomůcky:
- Batoh, taška 500 až 200 korun
- Školní penál 300 korun
- Pastelky 50 až 120 korun
- Desky na sešity 50 korun
- Cvičky 200 korun
- Pravítko 30 korun
- Obaly na sešity 200 korun

Pokud máte už to nejpotřebnější vybavení pro svého školáka, nejásejte, vydáním ovšem konec není. Na řadu přichází poplatky za jídelnu a družinu, za měsíc zaplatíte něco kolem 600 korun. A to do celkových sum není započítané oblečení.

Dítě od sedmi do 15 let

S postupujícím věkem školáka dokupujete potřebné věci postupně, takže vás s každým začátkem dalšího školního roku nečeká taková rána najednou. Nicméně platí, že čím starší dítě, tím větší výdaje. Tak například pořízení počítače, koupě psacího stolu a židle zatíží rodinnou kasu o několik desítek tisíc korun.

Co se týká dojíždění do školy, znamená to další výdaj, i když existují nejrůznější slevy – například žákovské nebo studentské jízdné.

Další peněžní šok vás čeká v momentě, kdy si vaše ratolest vzpomene, že potřebuje mobil. Děti zhruba od osmi devíti let ho většinou chtějí. Na straně druhé je i pro rodiče praktické, že si dítě mohou zkontrolovat. V každém případě si rozvažte, zda pořizovat tu nejnákladnější značku či model.

Zájmové kroužky si vyžádají další finanční injekci. Pokud jsou kroužky (dramatické, výtvarné, jazykové, pěvecké, sportovní) pořádané v rámci školy, přijdou levněji, než když je pořádají soukromé instituce. Ceny se pohybují různě – podle krajů – v průměru počítejte za pololetí kolem 1500 korun.

Lyžařské či jiné kursy vás přijdou na zhruba čtyři tisíce korun. Samozřejmě záleží na tom, zda škola pojede lyžovat do Krkonoš nebo do Alp.

Starší děti na druhém stupni už také dostávají od rodičů kapesné, záleží na vás, jak se doma domluvíte a jakou částkou budete svému školákovi přispívat. Podle průzkumů se kapesné na základní škole pohybuje měsíčně od 300 do tisíce korun.

Měsíční náklady na dítě do 15 let
- Potraviny 3000 korun
- Oblečení obuv 1500 až 2500 korun
- Zájmové kroužky 800 korun
- Vybavení do školy 450 až 600 korun
- Kultura, dovolená 1500 korun

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky