Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura ostře: Matky závislé na dávkách jsou paraziti

Okamura ostře: Matky závislé na dávkách jsou paraziti

Foto: Česká televize

Senátor Tomio Okamura označil matky odkázané na sociální dávky, které rodí jedno dítě za druhým, za parazity. Podpora chudých by dle senátora měla fungovat nadále, ale s rozmyslem.

Podle Okamury jsou ve společnosti lidé, kteří nepracují ze svého vlastního přesvědčení. Nepovažuje za vinu společnosti, jestliže někdo nepracuje celý život. Někteří by si zase měli uvědomit, že s vlastním osudem může pohnout každý sám, píše Okamura na blogu iDnes.cz

„O rasismu vím své, zažil jsem ho v Japonsku a jako dítě i v České republice. A měl na mě naprosto opačný vliv, než na mnohé naše spoluobčany. Neuzavřel jsem se do nějaké své míšenecké komunity a nezačal žít na úkor nenáviděné většinové společnosti. Nekradl jsem víka od kanálu, ale šel jsem studovat," uvádí Okamura. Ačkoli nedokončil studia, nepoložil ho tento nezdar a šel pracovat, aby ukázal, že neschopný není.

Některé matky dle Okamury rodí stále dokola, jen aby pobíraly dávky: „nejvíce ovšem rodí matky s nízkým intelektem, bez pracovních návyků a přivádí na svět a vychovávají další generaci parazitů. Omluvte mne, ale neznám přesnější slovo - ten, kdo systém cíleně jen využívá a nic mu nedává, je parazit."

Americký sociolog Charles Murray, se kterým se Okamura v mnohém shoduje, doložil, že po 20 letech vládních programů na podporu chudých a menšin se počet chudých nezměnil ani o procento. Zato došlo ke zvětšení rozdílu v USA mezi černochy a bělochy. Podle Murraye za to mohou i sociální pracovníci, kteří chudým tvrdili, že za to, že se jejím dětem nedaří ve škole, může společnost. Tímto způsobem přibyli další nepřizpůsobiví v USA. Podle Okamury se to u nás příliš neliší.

„Chudým a lidem v nouzi se má pomáhat - to platí na sto procent. Ale jen těm, kteří si nemohou pomoci sami. Dvacetiletý fracek nemá na pracáku co dělat. Ať už má vysokou nebo základku, může vždycky míchat maltu v létě na stavbě, nebo sázet stromky třeba v lese, kdekoli, kde je stále dost a dost práce. Musí se naučit vzít i špatně placenou dřinu. Když tu je práce pro Ukrajince, najde se ji bezesporu dost i pro Čechy, Moraváky i Romy," dodává.

Témata:  sociální dávky Tomio Okamura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy