Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdrsnější forma obchodování? ČOI přišla s šokujícím odhalením

Nejdrsnější forma obchodování? ČOI přišla s šokujícím odhalením

Foto: Pixmac

Násilí, podvody, nekalé obchodní praktiky, nátlak, s tím vším se mohou lidé setkat na prodejních předváděcích akcích. Kontroloři České obchodní inspekce zjistili, že sedm z deseti těchto akcí porušilo vloni zákon.

Pořadatelé se zaměřili často na seniory, obyvatele menších obcí, jejichž možnosti porovnání podmínek uzavření smluv jsou omezené, odhaluje ve své zprávě ČOI.

Celkově v roce 2012 provedla inspekce 281 kontrol a problémy našla u 204 z nich. Hrozivá je i narůstající křivka porušování zákona v této oblasti v posledních letech. V roce 2010 kontroly objevily problémy u méně než poloviny (47,4 procenta) předváděcích akcí, o rok později už u více než dvou třetin (68,1 procenta) a v loni se to zastavilo až na hranici 72,6 procenta.

Jednou z největších hrozeb, které číhají na potenciální zákazníky, jsou například doprovodné nabídky vázaných spotřebitelských úvěru. Prodávající zneužívají zejména nízkého právního povědomí cílové skupiny spotřebitelů. V několika případech zjistila dokonce i diskriminační jednání, spočívající v nevpuštění spotřebitelů.

"Většina těchto způsobu je na hranici zákona nebo ji i překračuje. Inspektoři byli často účastníky vyhrocených jednání kontrolovaných osob, nezřídka i jejich verbálních útoku. Proto do kontrol byly nasazovány vícečetné pracovní skupiny," uvádějí inspektoři. Ze zprávy vyplývá, že vůbec nezáleží, zda je předváděcí akce pořádána v místě pobytu nebo je součástí zájezdu.

Největší problémy jsou v Praze

Nejvíce kontrol v loňském roce provedli inspektoři na území metropole a ve Středočeském kraji a kontroly dopadly děsivě. Ze 101 kontrol zjistili porušení u 81 z nich. Předváděcí akce jsou také nebezpečné v Ústeckém a Libereckém kraji, kdy k porušení došlo u téměř 81 procent. Pšenka nekvete agresivním prodávajícím v Jihočeském kraji a na Vysočině, ale i tam byly problémy u každé druhé předváděcí akce.

Celkově v roce 2012 provedla inspekce 281 kontrol a problémy se konaly u 204 z nich. Hrozivá je i narůstající křivka porušování zákona v této oblasti v posledních letech. V roce 2010 inspektoři objevili problémy méně než u poloviny (47,4 procenta) předváděcích akcí, o rok pozdějí už u více než dvou třetin (68,1 procent)a a v loni se to zastavilo až na hranici 72,6 procenta.

Témata:  ČOI Předváděcí akce (tzv. šmejdi)

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:40

7. května 2024 9:51

7. května 2024 9:44

6. května 2024 11:09

5. května 2024 13:14

Rakousko: Rozšíření EU na východ je skutečným hospodářským úspěchem

Rakousko považuje rozšíření Evropské unie na východ za skutečný hospodářský úspěch i po dvaceti letech.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy