Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci dřou na chleba 23 minut. A co my Češi?

Slováci dřou na chleba 23 minut. A co my Češi?

Foto: Pixmac

Zajímá vás jak si se svým příjmem stojíte oproti ostatním státům v Evropě? Víte, jak rychle vyděláte třeba na chleba? Nebo na oblíbený sendwich BigMac? Pak čtěte následující řádky.

Většina Čechů si myslí, že oproti okolním státům vydělává mnohem méně peněz. Ale je to skutečně tak? Nedá se to jednoznačně říct - v každém státě jsou jiné ceny. Portál peníze.cz připravil zajmavé srovnání, podle kterého se dá říci, kde si lidé vydlají nejvíc. Respektive, kde si nejdříve pracující člověk vydělá na konkrétní zboží.

Víte, za jak dlouho vyděláte na jeden kilogram chleba? V Česku to v průměru vychází na 12 minut. To není špatné. Například ve Francii to v průměru trvá o rovných deset minut déle, tedy 22 minut práce. Naši sousedi na Slovensku si na kilogram základního pokrmu vydělají ještě o minutu déle než Francouzi. Tedy za 23 minut.

Oblíbený pokrm mládeže - sendwich BigMac zná asi každý student na světě. Jenže v každé zemi trvá jinou dobu, než si na něj vyděláte. V Česku to průměrnému pracovníkovi trvá asi 38 minut. Slováci si na BigMac vydělají v průměru hodinu a dvě minuty.

Dalším artiklem, který podrobíme srovnání, je iPod. Zatímco průměrný Čech si na něj vydělá za 43 hodin práce, Slovákovi to trvá o dvě hodiny déle - 45 hodin.

Témata:  Česko Slovensko platy / mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy