Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavbaři zuří: Kvalita stát nezajímá, jde jen po nejnižší ceně!

Stavbaři zuří: Kvalita stát nezajímá, jde jen po nejnižší ceně!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) vyzval státní správu, aby při vyhodnocování soutěží o veřejnou stavební zakázku neupřednostňovala paušálně nejnižší cenu. Ta podle úterního vyjádření SPS nemůže zajistit projekt v optimální kvalitě.

"To může mít za následek nejen zvýšení nákladů na provoz, údržbu a opravy, ale také snížení životnosti stavby," doplnila tisková mluvčí SPS Alena Čechová.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví zároveň apeloval i na jednotlivé firmy, jako na dodavatele staveb, aby v soutěžích o stavební zakázku neužívaly podnákladové ceny, které mohou mít za následek vznik nekvalitního díla, poškození subdodavatelského řetězce a ekonomický úpadek firem.

Stav, kdy je nabídka hodnocena jen podle své ceny, se podle SPS ve svých důsledcích obrací jak proti zadavatelům, tak proti dodavatelům staveb. "Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR se proto s touto výzvou obrací na obě strany – zadavatele veřejných stavebních zakázek i dodavatele staveb," zakončila mluvčí.

Podle dlouhodobých údajů Českého statistického úřadu se tuzemské stavebnictví nachází v dlouhodobém úpadku již od roku 2008.

Témata:  stavebnictví podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy