Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmysl padá a klesá i stavební produkce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Český statistický úřad dnes zveřejnil výsledky průmyslu a stavebnictví za červenec 2023.

Průmysl padá

Průmyslová produkce meziročně klesla o 2,8 %. Za pokles může zejména výroba a rozvod elektřiny. U té se projevila loňská vysoká srovnávací základna. Hodnota nových zakázek v červenci 2023 meziročně klesla o 3,0 %. Nové zakázky ze zahraničí se přitom meziročně snížily o 2,6 % a domácí nové zakázky o 3,8 %. To ukazuje, že domácí poptávka klesá rychleji než zahraniční, což nahrává pesimistickým úvahám o tom, že se z recese jen tak nevymaníme, protože slabá poptávka přetrvá v celé Evropě.

Těmto úvahám nahrávají i data Eurostatu za celou EU, jelikož podle posledních dat klesl průmysl meziročně o 1,2 % a pro nás klíčový německý průmysl poklesl o 1,4 %. Navíc se objevují obavy i o vývoj USA a Číny, která podle mnohých už vyčerpala prostor pro další růst.

Průmysl by se potřeboval nadechnout, ale se slabou poptávkou a stále ještě drahou energií jde o velmi těžký úkol. Za celý rok čekám víceméně stagnaci až nepatrný růst průmyslu.

Stavební produkce klesá

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 2,1 % a úřady vydaly meziročně o 9,1 % méně stavebních povolení, což ukazuje velké problémy stavebnictví dnes i do budoucna. Jenže poprvé po sedmi měsících vzrostl počet zahájených výstaveb bytů, takže developeři to tak dramaticky nejspíš nevidí. Otázkou je, jestli nejde jen o jednorázový růst. Ceny nových nemovitostí totiž podle cenového indexu klesají.

Co čekat od centrální banky

Pro centrální banku z toho plyne, že možná bude moci snížit úrokové sazby o pár měsíců dříve, než mnozí čekali. Ekonomika zatím nevykazuje známky oživení. Dneškem se otevírá šance, že úrokové sazby klesnou ještě v letošním roce, říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group.

Témata:  průmysl stavebnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.