Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jaká jsou nejčastější zdravotní rizika na pracovištích?

Ekonomika

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) v Evropském parlamentu v Bruselu představila výsledky Evropského průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER-2). Průzkumu ESENER-2 se zúčastnilo téměř 50 000 pracovišť z 36 zemí.

Bydlení, ilustrační fotografie

LEXXUS má nejširší nabídku novostaveb v Praze

Ekonomika

Nabídka nových bytů a developerských projektů společnosti LEXXUS se rozšiřuje o další exkluzivní lokality a zahrnuje tak v současnosti nejširší nabídku developerských projektů v Praze. Aktuálně zařazuje LEXXUS šest nových projektů a další tři jsou ve fázi finalizace podmínek.

Ilustrační fotografie

Se začátkem prázdnin přibývá vloupání i krádeží

Ekonomika

Prázdniny jsou příslibem odpočinku a dovolených. Toho bohužel každoročně využívají zloději, kteří mají v tomto období napilno. Pokud se během léta chystáte na dovolenou v zahraničí, prodloužený víkend či jen na víkendy na chatě, dbejte na důkladné zabezpečení nejen svého obydlí, ale i garáže či sklepa. Zloději mají v létě políčeno kromě běžných cenností, také na jízdní kola, jejichž pořizovací cena v poslední době překračuje často částky i několika desítek tisíc korun, informuje společnost NEXT.

Václav Klaus

Klaus: Jak nám hrozí uprchlíci a co dál s Řeckem

Ekonomika

Exkluzivním hostem pořadu Vaše téma byl exprezident České republiky Václav Klaus. Bývalá hlava státu odpovídala i na vaše otázky, které se týkaly hlavně řecké krize a problémů s uprchlíky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pozor, podomní prodejci si stále více vymýšlejí. Jak se bránit?

Podomní prodejci přitvrzují. Dokazují to poslední zkušenosti zákazníků v jedné z oblastí, která je jejich častým cílem – prodej energií. Před čím se mít na pozoru? Jak se bránit, když u domovních dveří zazvoní sympatický muž s kufříkem poradí E.ON Energie a.s.

Ilustrační fotografie

O program Nová zelená úsporám je obrovský zájem, MŽP přidalo další miliony

Ekonomika

Příjem žádostí na úsporná opatření v rodinných domech v letošní NZÚ dosáhl o tomto víkendu svého limitu. Vyčleněných 600 milionů korun žadatelé vyčerpali už v sobotu 4. července, během které systémem prošlo rekordních 419 úplných žádostí v hodnotě převyšující 105 milionů Kč. Příjem ale běžel dál do tzv. zásobníku, v němž bylo 120 milionů Kč. Tyto prostředky žadatelé vyčerpali dnes. Prodloužený víkend byl tedy, co se týče zájmu žadatelů rekordní. MŽP se proto obratem rozhodlo alokaci v programu pro rodinné domy navýšit o 300 milionů Kč.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Co je ve zmrzlině místo smetany a tvarohu?

Ekonomika

Ve vedrech, které nyní venku panují, se každý rád osvěží. Mnoho z nás si kupuje například zmrzlinu. Časopis dTest se zaměřil na vanilkové a tvarohové nanuky a podle výsledků většina vanilkových trpí hlavně tím, že mají velké množství kokosového oleje.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Bohuši, ztratíš ženu, moc i peníze, varuje Sobotku odpůrce islámu

I díky demonstracím jsou dnes odpůrci islámu a imigrantů slyšet a vidět více než kdykoliv předtím. Získávají tak i velké skupiny příznivců, mezi kterými jsou i ženy. Věděl jsem, že vyhrajeme a že se k nám silné ženy přidají, libuje si tvář skupiny Islám v ČR nechceme (IvČRN) Martin Konvička.

Andrej Babiš

Babišovo horké léto: Bude se handrkovat o miliardy v rozpočtu

Ekonomika

Každoroční bitva o podobu státního rozpočtu pokračuje i v těchto parných dnech a bude trvat patrně celé prázdniny. Ministerstva, kraje i obce chtějí totiž na příští rok miliardy korun navíc a střetávají se tak s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten chce udržet deficit rozpočtu na sedmdesáti miliardách korun.

Andrej Babiš

Zastavili jsme dluh, chlubí se Babiš. Vše je ale trošku jinak

Ekonomika

Andrej Babiš se chlubí, že země v prvním pololetí letošního roku dobře hospodařila. Česká ekonomika vzrostla o 4 %, a to i přesto, že výběr daní zaostává. Letos poklesl o 1,5 %. Je to jen optický klam, oponuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Ilustrační fotografie

Absolventi na trhu práce: kudy vede cesta k zaměstnání?

Ekonomika

Blíží se letní prázdninové období, které mají v oblibě zejména studenti. Mnozí absolventi však stojí před skutečnou zkouškou dospělosti v podobě hledání práce, kterou může pořádně zkomplikovat chybějící praxe. MPSV nabízí pomocnou ruku v podobě projektů financovaných z Evropského sociálního fondu.

Ilustrační fotografie

Konec drahého telefonování. Roamingové poplatky skončí

Ekonomika

Pozitivní zpráva přišla z Lotyšska. To coby stát předsedající Evropské unii informovalo, že za dva roky budou minulostí drahé roamingové poplatky. Telefonování z ciziny bude účtováno podle stejného tarifu jako telefonování v rámci vlastního státu.

Ilustrační fotografie

Novela zlikviduje konkurenci mezi soudními exekutory a sníží vymahatelnost pohledávek

Ekonomika

Zavedením principu teritoriality exekutorů prohrají jak věřitelé, tak dlužníci. Budou-li pohledávky soudním exekutorům svěřovány nově navrhovaným systémem, nebudou mít exekutoři v nekonkurenčním prostředí motivaci k tomu, aby věřitele přesvědčili o kvalitách svých úřadů a účinně vymáhali pohledávky. Zároveň reálně hrozí, že pokud bude mít dlužník majetek v jiném kraji, než ve kterém bydlí, náklady na vymáhání pohledávky porostou kvůli cestovním výlohám exekutora. To jsou jenom dva z mnoha důvodů, proč Hospodářská komora ČR doporučuje, aby vláda dnes projednávaný senátní návrh úprav exekuční legislativy odmítla.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Víte, kam zavolat při nehodě v Chorvatsku?

Ekonomika

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější prázdninovou destinací českých dovolenkářů. Každý rok tam zamíří desetitisíce našich turistů, mnozí z nich po vlastní ose. Trasa k Jadranu je přitom pro řidiče riziková, každoročně se na ní i českým šoférům stane řada dopravních nehod. „Z našeho průzkumu mezi řidiči vyplynulo, že třetina z nich neví, na jaké telefonní číslo by měla v případě havárie zavolat,“ upozorňuje na alarmující zjištění tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pozor, něco se děje kolem poplatků v nemocnicích

Už půl roku Češi v nemocnicích neplatí takzvané regulační poplatky s jednou výjimkou – poplatku za pohotovost. Vláda se k tomuto kroku zavázala v koaliční smlouvě, pro byl prezident Miloš Zeman. Jenže teď se něco mění, dejme si na to pozor, varuje předseda OV KSČM Vyškov Filip Zachariaš.

Ilustrační fotografie

Euro u nás? Podívejte se, jak to vypadá v Řecku

Ekonomika

ODS dlouhodobě bojuje proti zavedení jednotné evropské měny v České republice. Před více než rokem strana také spustila Petici pro českou korunu. Jak situace u nás může dopadnout, varují čelní představitelé strany na příkladu Řecka.

Ilustrační fotografie

Pozor, u těchto pump bylo nekvalitní palivo +MAPA

Ekonomika

Seznam se stálá rozrůstá. Loni bylo pokutováno celkem 60 čerpacích stanic, letos už jich bylo od České obchodní inspekce pokutováno 26. Prodejci na pokutách letos museli zatím zaplatit 4,2 milionu korun. Podívejte se na mapu, kde pokutované benzinky jsou.

Ilustrační fotografie

Ukončili jste studium? Poradíme, kdy musíte začít platit pojistné na sociální zabezpečení

Ekonomika

Řada studentů, kteří v těchto dnech ukončili nebo ukončí studium, se zajímá, zda a od kdy musí odvádět pojistné na sociální zabezpečení. Absolventi, kteří po skončení studia nezačnou pracovat nebo se zaregistrují na úřadu práce, povinnost platit pojistné na důchodové pojištění nemají. Až když nastoupí do zaměstnání, začne za ně pojistné odvádět jejich zaměstnavatel. Pokud se rozhodnou podnikat, informuje je o jejich povinnostech týkajících se placení pojistného příslušná okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ), u které se k samostatné výdělečné činnosti přihlásili.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Dáváte dětem za vysvědčení odměnu?

Většina rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Tu dostane na konci školního roku 78 % českých dětí. A to i přesto, že dvě třetiny dnešních rodičů (65 %) nedostaly za vysvědčení v době svého dětství nic. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, kterého se účastnilo na 1000 respondentů, informuje PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie

Podnikání ve vlastním: kanceláře na splátky za cenu nájemného

Ekonomika

V Praze sídlí 95 % firem v pronajatých kancelářích. Stále více podnikatelů se však přesvědčuje o výhodnosti investice do vlastních kancelářských jednotek v administrativních budovách. Znamená totiž jistotu stálé adresy, eliminaci rizika zvyšování nájemného nebo výpovědi z nájmu a především snížení provozních nákladů, informuje AMIGAL.

Ilustrační fotografie

Proč se řešení řeckého problému nedočkáme?

Ekonomika

Řecko je otazníkem, který tu s námi bude ještě dlouho a dlouho. I když nyní dojde ke krátkodobé dohodě, budeme muset okamžitě začít hledat 50–70 mld. dolarů na refinancování řeckého dluhu. A nezapomínejte také, že Řecko už teď platí z většiny svých úvěrů nulový úrok, takže to nebude žádná velká úleva. V podstatě mluvíme o zemi, která se nechce a nedokáže reformovat a na druhé straně tvrdí, že nutně potřebuje slevu na svém dluhu. Jak můžete ale poskytnout slevu na dluh zemi, která se naprosto odmítá reformovat politicky i prakticky? Takže tu máme řeckou Hlavu 22, což znamená, že žádné opravdu dobré řešení neexistuje a v tuto chvíli prohrávají všichni, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy