Špatná zpráva pro motoristy: Ceny benzínu a nafty půjdou nahoru

Dobře prý už bylo, teď nás čeká zdražování pohonných hmot. Na čerpacích stanicích už je to vidět. Lidé tankují plné nádrže a berou si zásoby do kanystrů. Ceny benzínu a nafty jsou teď na úrovni cen před 10 lety. Poskočit mohou až o padesátník nahoru.

Ilustrační fotografie
reklama

"Benzín se zlevňoval o korunu. Nafta zůstává 3 týdny stejná," uvedl pro TV Nova muž, který pracuje jako obsluha čerpací stanice. V současnosti stojí litr benzínu 24,50 korun, litr nafty 22,90. Podle ekonomů ale prý už levněji nebude.

"Spíš to bude skok asi o ty padesátníky. Záleží na síle změn a nervozity," prohlásil ekonom Ivan Jáč z Technické univerzity Liberec. "Štve mě to velice, bohužel, budeme se s tím muset smířit, to se nedá svítit," reagoval na jeho slova oslovený motorista.

Nafta a benzín jsou nejlevnější za posledních 10 let. A ve srovnání s loňskem motoristé teď šetří nemalé peníze. Zvláště pak kamiony. "Mám nádrže na 840, tak jsem proti loňsku ušetřil 10 tisíc na jedno natankování," potvrdil kamioňák.

Šoféři stojí na pumpách fronty a tankují plné nádrže. "Musí se to využít, dokud to je," myslí si jeden z motoristů ve Cvikově. "Můžeme jenom doufat, že to půjde nahoru pomalu," doufá další. To ale nikdo neví. "Může se stát, že to půjde velice rychle, protože všichni se budou chtít rychle zotavit," vysvětlil Jáč.

Řeč je o největších producentech ropy - Rusku, Saúdské Arábii, USA, Íránu a Venezuele, jejíž ekonomika se kvůli vytěžené ropě, kterou nemůže prodat, rozpadá. Už není ani kam ji uskladňovat, přesto se těží dál. Proto se u nás jezdí tak levně.

Teď se zdá, že se největší ropní producenti už dohodli. A kdy se zdraží? To ekonomové dokážou jen těžko odhadnout. "Spíše v týdnech až v měsících," myslí si ekonom Jáč. Také se to nemusí stát vůbec, protože cena ropy je jako na houpačce. Minulý týden stoupla. Teď zase šla dolů.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky