Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Není důležité jen to, co jíte. Stejně tak záleží i na skladování potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

I přesto, že stále více lidí investuje do svého stravování a pořizuje kvalitní potraviny, často jejich výživovou hodnotu i trvanlivost snižují špatným skladováním. Díky řadě technologií a materiálů je přitom bezpečné uskladnění dnes mnohem jednodušší. Přečtěte si základní tipy a doporučení, jak uchovávat potraviny, a které obaly použít, abyste zachovali nejen chutnost, ale i bezpečnost jídla.

Od lékařů i jiných odborníků často slýcháme základní pravidla zdravého stravování, dle kterých je například potřeba umývat zeleninu i ovoce a na krájení masa používat speciální prkénko. Tyto věci tak už děláme automaticky. Stejně důležité ale přitom je, jak je balené jídlo, které kupujeme. I to, jak ho uchováváme v ledničce či spíži.

Neriskujte bolesti břicha, průjmy či zvracení

Špatně zabalené a nevhodně skladované jídlo může zkrátit svoji životnost o několik dní i týdnů, ztratit řadu živin a být rájem pro bakterie. Ze špatně skladovaného a zpracovaného masa, nepasterizovaného mléka či kontaminovaných nápojů se můžete nakazit například bakterií E.coli. Onemocnění se může projevit až za deset dní a poznáte ho podle těžkých průjmů, bolestí břicha a zvracení. Podobný průběh má i nakažení kampylobakterií. V lahůdkových potravinách, nepasterizovaném mléku či ohřívaných jídlech můžete nalézt listeriózu a ze špatně zpracovaného masa, vajec či nemytého ovoce a zeleniny hrozí salmonela.

Těmto a mnohým dalším onemocněním se dá přitom jednoduše předcházet. Důležité je zaměřit se na dostatečnou hygienu v kuchyni, správné balení, skladování a manipulaci s potravinami. V restauracích či u kupovaných jídel ale tyto zásady těžko uhlídáme. Měli bychom si proto alespoň všímat, v jakých obalech potraviny uchovávají či jak je dostáváme zabalené. „Nejlepší volbou při uchovávání masa a podobných potravin jak v restauracích, tak domácnostech jsou samozřejmě jednorázové obaly. Jsou nejhygieničtější, díky uzavírání zatavitelnými fóliemi zabrání kontaminaci ze vzduchu, šetří čas a hodí se i na cesty,“ vysvětluje Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie specializující se na výrobu obalů.

Nejen maso a mléčné výrobky vyžadují opatrnost

Pokud si čerstvě uvařené jídlo přinesete domů v jednorázovém obalu, rozhodně byste ho měli skladovat v ledničce a spotřebovat ho co nejdříve. „Jídlo balené v plastových obalech je určeno ke spotřebě až do 3 dnů, při použití vakua, inertních plynů, popř. pasterizaci se tato doba prodlužuje až na 21 dní,” popisuje časové rozpětí Bohdan Daněk. Pokud chceme dobu skladování ještě prodloužit, vhodnou možností je jídlo i s obalem zamrazit. Většina výrobců dnes navíc umožňuje jídlo následně bez problémů i s obalem rozmrazit a ohřát v mikrovlnné troubě, takže se po celou dobu nedostane do styku s jinými potravinami a kuchyňským náčiním.

U suchých potravin, jako je káva, čaj, mouka či těstoviny, byste měli dbát na neprodyšnost obalů. Ačkoliv nehrozí kontaminace bakteriemi, při špatném zabalení může docházet k unikání vůně a vlhkosti a natáhnutí pachů z jiných potravin. U sypkých potravin, jako jsou koření, mouka či cukr, navíc hrozí napadení moly. Ideální jsou proto velmi pevná víčka nebo potravinářské stretch folie, zabezpečující dostatečnou ochranu těchto produktů. Sušeným bylinkám na čaj navíc prospívá spíše temné prostředí, proto je vhodnější je skladovat v tmavších obalech.

Témata:  potraviny lednice

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.