Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: Není důležité jen to, co jíte. Stejně tak záleží i na skladování potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

I přesto, že stále více lidí investuje do svého stravování a pořizuje kvalitní potraviny, často jejich výživovou hodnotu i trvanlivost snižují špatným skladováním. Díky řadě technologií a materiálů je přitom bezpečné uskladnění dnes mnohem jednodušší. Přečtěte si základní tipy a doporučení, jak uchovávat potraviny, a které obaly použít, abyste zachovali nejen chutnost, ale i bezpečnost jídla.

Od lékařů i jiných odborníků často slýcháme základní pravidla zdravého stravování, dle kterých je například potřeba umývat zeleninu i ovoce a na krájení masa používat speciální prkénko. Tyto věci tak už děláme automaticky. Stejně důležité ale přitom je, jak je balené jídlo, které kupujeme. I to, jak ho uchováváme v ledničce či spíži.

Neriskujte bolesti břicha, průjmy či zvracení

Špatně zabalené a nevhodně skladované jídlo může zkrátit svoji životnost o několik dní i týdnů, ztratit řadu živin a být rájem pro bakterie. Ze špatně skladovaného a zpracovaného masa, nepasterizovaného mléka či kontaminovaných nápojů se můžete nakazit například bakterií E.coli. Onemocnění se může projevit až za deset dní a poznáte ho podle těžkých průjmů, bolestí břicha a zvracení. Podobný průběh má i nakažení kampylobakterií. V lahůdkových potravinách, nepasterizovaném mléku či ohřívaných jídlech můžete nalézt listeriózu a ze špatně zpracovaného masa, vajec či nemytého ovoce a zeleniny hrozí salmonela.

Těmto a mnohým dalším onemocněním se dá přitom jednoduše předcházet. Důležité je zaměřit se na dostatečnou hygienu v kuchyni, správné balení, skladování a manipulaci s potravinami. V restauracích či u kupovaných jídel ale tyto zásady těžko uhlídáme. Měli bychom si proto alespoň všímat, v jakých obalech potraviny uchovávají či jak je dostáváme zabalené. „Nejlepší volbou při uchovávání masa a podobných potravin jak v restauracích, tak domácnostech jsou samozřejmě jednorázové obaly. Jsou nejhygieničtější, díky uzavírání zatavitelnými fóliemi zabrání kontaminaci ze vzduchu, šetří čas a hodí se i na cesty,“ vysvětluje Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie specializující se na výrobu obalů.

Nejen maso a mléčné výrobky vyžadují opatrnost

Pokud si čerstvě uvařené jídlo přinesete domů v jednorázovém obalu, rozhodně byste ho měli skladovat v ledničce a spotřebovat ho co nejdříve. „Jídlo balené v plastových obalech je určeno ke spotřebě až do 3 dnů, při použití vakua, inertních plynů, popř. pasterizaci se tato doba prodlužuje až na 21 dní,” popisuje časové rozpětí Bohdan Daněk. Pokud chceme dobu skladování ještě prodloužit, vhodnou možností je jídlo i s obalem zamrazit. Většina výrobců dnes navíc umožňuje jídlo následně bez problémů i s obalem rozmrazit a ohřát v mikrovlnné troubě, takže se po celou dobu nedostane do styku s jinými potravinami a kuchyňským náčiním.

U suchých potravin, jako je káva, čaj, mouka či těstoviny, byste měli dbát na neprodyšnost obalů. Ačkoliv nehrozí kontaminace bakteriemi, při špatném zabalení může docházet k unikání vůně a vlhkosti a natáhnutí pachů z jiných potravin. U sypkých potravin, jako jsou koření, mouka či cukr, navíc hrozí napadení moly. Ideální jsou proto velmi pevná víčka nebo potravinářské stretch folie, zabezpečující dostatečnou ochranu těchto produktů. Sušeným bylinkám na čaj navíc prospívá spíše temné prostředí, proto je vhodnější je skladovat v tmavších obalech.

Témata:  potraviny lednice

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

12. listopadu 2025 12:17

Tváří v tvář smrti, ale s nízkým platem. Pietní profese dál zaostávají za průměrem

Listopad bývá obdobím, kdy lidé častěji zavítají na hřbitovy a připomínají si své blízké. S tím se dostávají do popředí i profese spojené s pietními službami – květinářky, pracovníci pohřebních služeb či kameníci. Podle údajů portálu Platy.cz se jejich výdělky výrazně liší. Kameníci si měsíčně přijdou přibližně o 60 % více než květinářky, přesto se ani oni nedostanou nad celostátní průměr. Zatímco příjmy květinářek a pracovníků pohřebních služeb zůstávají znatelně pod ním, mzdy kameníků se k průměrné úrovni alespoň přibližují.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy