Saudská Arábie a Rusko udělali první krok k zastavení poklesu ceny ropy

Saudská Arábie a Rusko, dva největší světoví producenti ropy, se domluvili na stanovení limitů pro maximální denní produkci ropy, čímž učinili první koordinovaný krok směrem k zastavení poklesu ceny ropy. Saudská Arábie i Rusko denně vytěží dohromady přes 20 miliónů barelů této komodity. Po nich následuje USA s denní produkcí 9 miliónů barelů. Ačkoliv se jednání neúčastnil Írán (4. největší těžař s denním objemem 3,5 milionů barelů), jde o první koordinovaný krok směrem ke snížení převisu globální nabídky nad poptávkou za posledních 15 let. Cena ropy v prvních okamžicích oznámení schůzky posílila přes 6 procent, avšak WTI nebyla schopna se pevně usadit nad úrovní 30 USD za barel. Investoři nejsou přesvědčeni, že tato akce pomůže ukončit přebytek světové nabídky nad poptávkou. Informuje Michala Moravcová, analytik finančních trhů.

Ilustrační fotografie
reklama

Výsledkem dohody je fixace maximálního denního objemu těžby na lednových úrovních a nad tyto hodnoty nenavyšovat těžbu. K dohodě se přidaly i Venezuela a Katar. I když nejde o zásadní ponížení denních limitů, jde alespoň o symbolický první krok směrem ke vzájemné spolupráci zemí těžících ropu a změně jejich dosavadní politiky. Saudská Arábie, jakožto největší světový producent, je ochotna se vzdát svého tržního podílu, aby docílila poklesu celosvětové denní produkce na úroveň shodnou s globální poptávkou. 

Dnes pokračují jednání v Teheránu. Venezuelský ministr pro ropu Del Pino se zde pokusí dosáhnout podobné dohody s představiteli Iráku a Íránu. Vyjednávání s Irákem bude mnohem snazší, protože tam dosáhla lednová produkce nových maxim, na nichž by se měl stanovit strop. Avšak Írán bude tvrdší oříšek. Po uvolnění západních sankcí a před volbami vláda přistoupí na snížení produkce zpět k sankčním úrovním jen s minimální pravděpodobností. Avšak i kdyby to dnes Del Pinovi nevyšlo, dosavadní kroky ukazují na ochotu koordinované akce zemí OPEC. Proto nejbližší červnové zasedání může být mnohem zajímavější než ta, která proběhla dosud. 

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky