Polovina lidí netuší, že v elektřině platí i podporu obnovitelných zdrojů

Více než polovina spotřebitelů (53 procent) neví, že v ceně elektřiny přispívá na podporu obnovitelných zdrojů. Ti, kteří o poplatku vědí, zase nemají zpravidla představu, jak vysoká je to částka, vyplývá to z průzkumu zveřejněného ve čtvrtek společností Bohemia Energy.

660
reklama

Elektřina by od příštího roku mohla kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) zdražit o více než dvě procenta. Vláda Petra Nečase (ODS) na svém středečním jednání schválila návrh nařízení, které o dvě miliardy sníží kompenzace právě na zdražování elektřiny v souvislosti s OZE. Podle průzkumu Bohemia Energy nesouhlasí se zvyšováním tohoto poplatku přes 80 procent respondentů.

Součástí výzkumu byl i dotaz, zda by spotřebitelé platili poplatek na podporu obnovitelných zdrojů i v případě, že by byl dobrovolný. "V takovém případě by poplatek neplatilo 76 procent dotázaných," říká Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

"Z výsledků průzkumu je patrné, že se zákazníkům zvyšování poplatku na obnovitelné zdroje nelíbí. Nárůst tohoto poplatku a dalších regulovaných částí cen elektřiny totiž zřejmě zcela smaže očekávaný pokles cen silové elektřiny, na kterém mohli spotřebitelé vydělat," analyzoval výsledky Písařík.

Podle něj udržování vysoké ceny může být pro zákazníky impulzem, aby začali hledat výhodného dodavatele. "Při dobrém výběru může domácnost stále ušetřit až několik tisíc korun za rok," řekl na závěr Jiří Písařík.

Průzkum se konal ve dnech od 14 do 22. října, a to na vzorku tisíce respondentů.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky