Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účetní přiznávají: Neseme vinu za finanční krizi

Účetní přiznávají: Neseme vinu za finanční krizi

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Až 70 procent účetních podle výsledků průzkumu přijímá myšlenku, že celá jejich profese nese částečnou vinu za finanční krizi. Proti tomu vnímání účetních ze strany veřejnosti se zhoršilo jen mírně, informovala v pondělí Asociace certifikovaných účetních (ACCA).

"Rok 2012 byl rokem pochyb o důvěryhodnosti profesí a institucí, které se kdysi těšily velké vážnosti. Ani účetním se to nevyhnulo, což je naprosto v pořádku. Zhoršení obrazu účetních u veřejnosti je však alarmující a je důležité, aby veřejnost uznala, jak nezastupitelnou roli hraje celá účetní profese v ekonomickém růstu a oživení," uvedla k výsledkům průzkumu ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.Pouze 13 procent z dotazovaných uvedlo, že jejich důvěra v účetní během posledních pěti let klesla, přesto průzkum ukazuje, že účetnická profese bude nadále ztrácet důvěryhodnost, pokud se jí nepodaří přesvědčit veřejnost a všechny zainteresované o své hodnotě. V otázce celkové důvěry se účetní umístili například pod lékaři, zdravotními sestrami, architekty a inženýry. Pořád jsou však pokládáni za důvěryhodnější než bankéři, politici, novináři a právníci.Z výzkumu také plyne, že se účetní pokládají za důvěryhodnější, než jaký je jejich obraz u veřejnosti. Konkrétně tři čtvrtiny účetních mají za to, že je veřejnost pokládá za důvěryhodné, ovšem s tím souhlasí jen 55 procent respondentů z řad veřejnosti.Něco přes padesát procent respondentů ve výzkumu ACCA uvedlo, že účetní pracují v zájmu firem, které si je najaly, nebo ve vlastním zájmu, a ne ve veřejném zájmu. Z toho je podle Asociace vidět jasná potřeba vytvářet lepší povědomí o roli, kterou účetní hrají. Pětaosmdesát procent oslovených účetních souhlasilo s tím, že celá profese jako celek by měla dělat víc k šíření povědomí o jejím přínosu, a tím zlepšovat její celkový obraz.Průzkum ACCA se zaměřil na víc než 250 účetních a 1500 zákazníků i lidí ovlivňujících veřejné mínění z celého světa.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.