Pojišťovny vyhrožují nemocnicím

Středečním hostem Interview ČT24 byl ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Ústředním tématem bylo rušení deseti tisíc lůžek v nemocnicích. Podle ministra je toto nevyhnutelný krok v optimalizaci zdravotnictví v ČR.

660
reklama

 

Dle Hegera již nežijeme v době před sto lety, kdy infrastruktura nedovolovala navštívit lékaře ve vzdálenějším městě. Kvůli čemuž se zakládaly nemocnice na každém rohu. Dnes již doprava není takovým problémem a rušení některých nemocnic spolu s rozšiřováním těch ostatních má navíc další výhodu. Mnoho specializovaných oddělení je dnes finančně velmi náročných. Přístroje stojí milióny a tak ani není možné, aby je pořizovala každá malá nemocnice. Centralizace je proto nevyhnutelná.

Dnes proto rušíme deset tisíc lůžek i přes to, že jsou stále potřebná. Zatím byly zrušeny pouze tři tisíce lůžek. To vše proto, že kraje, pod které velká část nemocnic spadá, většinou odmítly v rušení pokračovat. Ministerstvo se tak následně spojilo přímo se zdravotními pojišťovnami, které svým memorandem přitlačily na nemocnice, aby nepotřebná lůžka zrušily. A pohrozily tím, že v opačném případě nebudou prodlouženy smlouvy.

Heger se v pořadu zmínil také o elektronické zdravotní knížce IZIP. Projekt, který stál dvě miliardy korun, byl sice zrušen, avšak minoritní vlastník vyhrožuje žalobou. Heger nevyloučil, že se projekt IZIP nakonec znovu rozjede. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje.

Rozhodně se však domnívá, že elektronické knížky jsou v současné době potřebné. Přestože IZIP v minulosti podporoval, dnes stojí na opačné straně barikády. Nenaplnil totiž jeho představy o podobném projektu. Nefunkčnost IZIPu byla často svalována na jeho nepovinnost, neboť pacient se mohl svobodně rozhodnout, zda do jeho služeb využije.

Ministr si přesto nemyslí, že se na tom něco změní. Lobby za lidská práva a svobodu je prý moc silná. Co by se ale mělo změnit, je zapojení více pojišťoven do podobného projektu. IZIP byl totiž spojen výhradně s VZP.

Nakonec se Heger vyjádřil i k aktuálním tématům mimo jeho resort. Zmírnil výroky TOP 09 o dosavadním nejmenování Lenky Bradáčové ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem na post vrchní státní zástupkyně. Dle Hegera straně TOP 09 zatím postačí, bude-li jmenován vrchním státním zástupcem někdo, kdo má důvěru Pavla Zemana a nemusí to být nutně Bradáčová.

Ohledně problémů s registrem vozidel se postavil za ministra dopravy Pavla Dobeše. Problém s nefunkčností systému je údajně marginální a rozhodně není důvodem k demisi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky