Falšované, hnusné a nebezpečné potraviny? TESCO je nejhorší, čtěte seznam

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s ministerstvem zemědělství spustila v úterý webové stránky Potravinynapranyri.cz, na kterých se nachází seznam klamavých a nebezpečných potravin. Ministerstvo chce zveřejňováním chyb tlačit na nepoctivé výrobce a prodejce potravin.

660
reklama

"Falšování potravin je jev starý jako civilizace sama," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) při spuštění portálu, který stál 445 tisíc korun.

Inspektoři se stále setkávají s prodejci, kteří nabízejí nevyhovující potraviny. Nejčastěji jde o potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami, nebo s klamavým označením. Od úterý si je budou moci zájemci prohlédnout právě na webových stránkách Potraviny na pranýři. Informace se na webu objeví po pěti dnech od zjištění inspekce, tedy po uplynutí námitkové lhůty.


Na webových stránkách bylo při spuštění projektu přes 350 výrobků. Občané si mohou vybrat, zda chtějí vidět všechny prohřešky, nebo vyfiltrovat pouze nebezpečné či nejakostní potraviny. U každé potraviny si pak mohou zjistit přímo důvod pranýřování, ale i místo prodeje a distributora, u novějších záznamů i fotografii výrobku.

Ministerstvo chce v budoucnosti propojit stránky i s činností dalších inspekcí, například se Státní veterinární správou nebo hygienickou službou. "Vedle hlavního účelu - zveřejňování prohřešků - chceme v dohledné době přidat také vzdělávací část, která by se věnovala zvyšování obecné informovanosti o všem, co se kvality a jakosti týče," dodal Bendl.

Do projektu se chtějí zapojit i další evropské dozorové orgány. Podle Jindřicha Pokory, ředitele odboru kontroly, laboratoří s certifikace SZPI v Evropě podobný systém zatím neexistuje. Propojený je pouze systém varování před nebezpečnými potravinami.

Ministerstvo se také pokusí prosadit vyšší sankce pro výrobce nekvalitních potravin. Ze tří milionů by se mohly více než ztrojnásobit, horní hranice sazby by byla 10 milionů korun. "Zvažujeme možnost postihu v případě, že se u nějaké šarže bude problém opakovat, tak postih i prodejce," uzavřel ministr.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky