Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se konec pochybných zkažených potravin?

Blíží se konec pochybných zkažených potravin?

Foto: Pixmac

Je podle vás dopékané pečivo čerstvé? Obchodní řetězce v tom mají jasno. Je to čerstvé. Avšak povězme si na rovinu. Většina z nás si pod čerstvým pečivem představí z pece právě vytažený výrobek z těsta, které bylo uhněteno těsně před pečením.

Laik to sice nepozná, ale když to zjistí, cítí se podveden. Odborník pak nad takovým pečivem v supermarketu rovnou zapláče. Navíc je to poněkud klamavé, když je dopékané pečivo označováno za čerstvé. Pod dopékané pečivo spadají ty výrobky, které byly předpřipraveny, poté hluboce zmraženy či jinak upraveny, aby se jim prodloužila doba trvanlivosti. Následně jsou rozpečeny až ve chvíli, kdy je obchodník potřebuje dát do prodejny.Ministr zemědělství Bendl (ODS) tak svým rozhodnutím, že takovéto pečivo musí být označeno nálepkou „rozpečeno“ a to již od července tohoto roku. Nezbývá tak ministrovi gratulovat, že udělal něco, co koncovému zákazníkovi pomůže minimálně v tom, že nebude klamán prodejcem.Můžeme jen doufat, že je to první vlaštovka, po které budou následovat další vyhlášky či zákony, jež zamezí prodeji nekvalitních či klamně označených potravin. Přeci jen, obchody jsou jich plné.

Témata:  potraviny zemědělství

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Senioři táhnou ekonomiku, zatímco mladí zůstávají ve školách

Český trh práce se tiše, ale zásadně přepisuje. Zatímco ještě v 90. letech bylo běžné, že lidé končili kariéru krátce po šedesátce a dvacetiletí už měli první zaměstnání, dnes se tyto role obracejí. Mladí zůstávají déle ve vzdělávacím systému, pracovní zkušenosti odkládají. Naopak senioři v důchodovém věku často zůstávají ekonomicky aktivní – ať už z přesvědčení, nebo z nutnosti.