Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se konec pochybných zkažených potravin?

Blíží se konec pochybných zkažených potravin?

Foto: Pixmac

Je podle vás dopékané pečivo čerstvé? Obchodní řetězce v tom mají jasno. Je to čerstvé. Avšak povězme si na rovinu. Většina z nás si pod čerstvým pečivem představí z pece právě vytažený výrobek z těsta, které bylo uhněteno těsně před pečením.

Laik to sice nepozná, ale když to zjistí, cítí se podveden. Odborník pak nad takovým pečivem v supermarketu rovnou zapláče. Navíc je to poněkud klamavé, když je dopékané pečivo označováno za čerstvé. Pod dopékané pečivo spadají ty výrobky, které byly předpřipraveny, poté hluboce zmraženy či jinak upraveny, aby se jim prodloužila doba trvanlivosti. Následně jsou rozpečeny až ve chvíli, kdy je obchodník potřebuje dát do prodejny.Ministr zemědělství Bendl (ODS) tak svým rozhodnutím, že takovéto pečivo musí být označeno nálepkou „rozpečeno“ a to již od července tohoto roku. Nezbývá tak ministrovi gratulovat, že udělal něco, co koncovému zákazníkovi pomůže minimálně v tom, že nebude klamán prodejcem.Můžeme jen doufat, že je to první vlaštovka, po které budou následovat další vyhlášky či zákony, jež zamezí prodeji nekvalitních či klamně označených potravin. Přeci jen, obchody jsou jich plné.

Témata:  potraviny zemědělství

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

19. listopadu 2025 10:00

Zimní ranní rituály mohou vyjít draho: pokuty za běžící motor i sníh na autě

Zimní rána v Česku mají svůj stereotyp – rychle nastartovat motor, zapnout topení, vzít škrabku do ruky a doufat, že než led povolí, stihnete dopít kávu. Právě tato běžná praxe ale může řidiče stát pokutu. Stejně tak riskují ti, kdo vyjíždějí se zbytky sněhu a ledu na střeše nebo kapotě. Ačkoli tyto situace mnoho lidí nepovažuje za nebezpečné, zákon je vidí jinak – jako zbytečné obtěžování nebo dokonce ohrožení ostatních.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy