Je podle vás dopékané pečivo čerstvé? Obchodní řetězce v tom mají jasno. Je to čerstvé. Avšak povězme si na rovinu. Většina z nás si pod čerstvým pečivem představí z pece právě vytažený výrobek z těsta, které bylo uhněteno těsně před pečením.
Laik to sice nepozná, ale když to zjistí, cítí se podveden. Odborník pak nad takovým pečivem v supermarketu rovnou zapláče. Navíc je to poněkud klamavé, když je dopékané pečivo označováno za čerstvé. Pod dopékané pečivo spadají ty výrobky, které byly předpřipraveny, poté hluboce zmraženy či jinak upraveny, aby se jim prodloužila doba trvanlivosti. Následně jsou rozpečeny až ve chvíli, kdy je obchodník potřebuje dát do prodejny.Ministr zemědělství Bendl (ODS) tak svým rozhodnutím, že takovéto pečivo musí být označeno nálepkou „rozpečeno“ a to již od července tohoto roku. Nezbývá tak ministrovi gratulovat, že udělal něco, co koncovému zákazníkovi pomůže minimálně v tom, že nebude klamán prodejcem.Můžeme jen doufat, že je to první vlaštovka, po které budou následovat další vyhlášky či zákony, jež zamezí prodeji nekvalitních či klamně označených potravin. Přeci jen, obchody jsou jich plné.
Témata: potraviny, zemědělství
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22