Chléb roku 2012 pečou ve východočeském Ličně

Letošní národní soutěž „CHLÉB ROKU 2012“ se uskutečnila ve čtvrtek v Pardubicích, v rámci tradiční pekařské slavnosti Dny chleba. Vítězem kategorie Konzumní chléb roku se stal chléb z pekárny BEAS Lično, sdělila v pátek agentuře Mediafax za pořadatele Hana Novotná.

660
reklama

Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 45 vzorků chleba. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce.

Kvalitu chlebů posuzovalo 10 zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekárenských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha.

Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. Samotná výroba chleba je „královskou“ pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.

Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku“ se stal chléb z pekárny BEAS Lično. V kategorii „Řemeslný chléb roku“ zvítězil chléb z pekárny AVOS Kroměříž.

18. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. V rámci akce Dny chleba, které se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, proběhl odborný seminář zaměřený na moderní trendy výroby chleba v 21. století a výstava dodavatelů strojů, surovin a služeb pro pekárny.

Podle předsedy svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách. „Bohužel některé obchodní řetězce preferují více nízkou cenu chleba a výrobci jsou tak nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. Soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože podporuje výrobce, kteří nerezignují na kvalitu a věří, že si zákazník postupně cestu k jejich produktům najde. Odborníci z pekařského svazu věří, že brzy nastane 'renesance' výroby klasického kvasového českého chleba, který vychází z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností pekařských mistrů. Pekařský cech také plánuje kroky, které by měly přispět k lepší orientaci zákazníků ohledně kvality chleba. Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze 'unifikované' výrobky bez chuti či v poslední době předražený chléb dopékaný z mraženého polotovaru,“ upřesnil Dřízal.

Ročně se v České republice dle údajů Českého statistického úřadu upeče 290 tisíc tun chleba. Spotřeba v posledních letech klesala a loni činila 41 kilogramů chleba na osobu. Spotřebitelská cena jeden kilogram chleba, která byla v dubnu 23,30 koruny za kilogram je výrazně nižší, než například v Německu či Rakousku, kde se pohybuje mezi dvěma a třemi euro. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 1000 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky