Pačesova komise chce 50 procent elektřiny z atomu

Jaderné elektrárny by měly v roce 2030 vyrábět polovinu veškeré elektřiny v Česku a éra štědré podpory obnovitelných zdrojů by měla skončit, jakmile dosáhneme podílu 15 procent. Ve své zprávě tuto novou strategii doporučuje Pačesova komise, informují v pondělním vydání Hospodářské noviny.

660
reklama

Zprávu osmičlenné skupiny odborníků a ekonomů v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem dnes obdrží ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a bude mít zásadní vliv na novou státní energetickou koncepci, na níž české energetika a průmysl čekají už tři roky, uvádí Hospodářské noviny.

Jedná se o zásadní dokument, který má na budoucí desítky let určit, kam se bude česká energetika ubírat. Definitivní podobu by měl mít do konce srpna. Zůstává dost nejasností, ale v zásadním se představy ministerstva a Pačesovy komise shodují. Podíl elektřiny z jádra by měl dosáhnout až poloviny, popisují Hospodářské noviny.

Dnes se pohybuje okolo jedné třetiny. Znamenalo by to tedy dostavbu dalších dvou bloků Temelína a případně jednoho v Dukovanech, píší Hospodářské noviny.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky