Češi přestávají plýtvat potravinami!

Češi začínají šetřit potravinami, jí méně chleba a více těstovin, mléko z jejich jídelníčku vytlačují sýry a další mléčné výrobky. Vyplývá to ze statistiky spotřeby potravin v roce 2010, kterou ve čtvrtek zveřejnil Český statistický ústav.

660
reklama

Celková spotřeba potravin v kilogramech na obyvatele klesla v roce 2010 ve srovnání s rokem 2009 o 2,1 procenta. K dramatickému poklesu nebo nárůstu spotřeby jednotlivých druhů potravin nedošlo.

"Z dlouhodobého pohledu však můžeme sledovat pokles spotřeby chleba a rostoucí spotřebu těstovin," popsal expert Českého statistického úřadu Zdeněk Kobes.

Pokles spotřeby zaznamenali odborníci také u konzumního mléka, upozornili ale na skutečnost, že se zvyšuje spotřeba sýrů a ostatních mléčných výrobků. Trend zvyšující se spotřeby ovoce je silně závislý na tuzemské úrodě ovoce a roste spotřeba jižního ovoce. Snižující se tuzemská produkce zeleniny se nahrazuje dovozy.

Česko více dováží výrobky s obsahem cukru – ovocné, zeleninové, pekařské, kakaové a další. Zcela je závislé na dovozech rýže, mořských ryb, jižního ovoce, melounů, některých luštěnin, kakaových bobů, čaje, kávy, soli, tabáku.

Meziroční spotřeba pšeničné mouky se snížila o 3,1 kilogramu, ale naopak stoupla spotřeba rýže o 0,3 kilogramu na 4,5 kilogramu.

Spotřeba masa o 30 dekagramů na 79,1 kilogramu a toto množství představuje z celkové spotřeby potravin více než desetinu. Zvýšila se hlavně spotřeba vepřového masa o 0,7 na 41,6 kilogramu a poklesla spotřeba drůbežího masa o 30 dekagramů na 24,5 kilogramu. Většinu vyšší spotřeby krylo Česko dovozem, především z Polska.

Zvýšila se spotřeba brambor na 67,3 kilogramu, což představuje 8,8 procenta z celkové spotřeby potravin. Průměrná spotřeba brambor v období 1992 až 2010 byla 74,6 kilogramu. Nejvíce se jich dovezlo z Německa.

Snížila se ovšem spotřeba cukru o 70 dekagramů na 36 kilogramů ročně a tato hodnota představuje 4,7 procenta z celkové spotřeby potravin. Průměrná dlouhodobá spotřeba cukru je 38,6 kilogramu.

Poklesla také spotřeba cigaret o 43 kusů (o 2,1 procenta) na 2028 kusů, když průměrná spotřeba v posledních devatenácti letech byla 2083 kusů. V roce 2010 bylo vyvezeno přibližně 16,3 miliardy kusů cigaret, nejvíce do Itálie (pět miliard kusů).

Největšími dovozci potravin do České republiky bylo Německo, Polsko, Slovensko, Itálie a nejvíce Česká republika vyvážela potraviny na Slovensko, do Polska, Německa, Itálie, Rakouska.

Témata: Česko | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky