V obchodech s potravinami v ČR v uplynulých čtyřech týdnech zdražila většina sledovaných potravin, nejvíce čerstvá slepičí vejce (+66,87 %) a banány, naopak s cenou dolů šla nejvýrazněji jablka (-3,56 %). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
V České republice ve sledovaném období mezi 14. únorem a 13. březnem 2012 vzrostly ceny 16 z 26 sledovaných potravin. Devět jich naopak zlevnilo, ovšem z velké části pouze nepatrně. Cena pšeničné mouky se nezměnila.
Nejvýrazněji zdražila vejce (+66,87 %). Deset kusů se dá pořídit v průměru za 51,13 koruny, přičemž nejdražší jsou v Libereckém kraji (53,81 Kč), naopak nejlevnější v Moravskoslezském kraji (48,48 Kč). V porovnání s loňským březnem, kdy deset vajec stálo průměrně 22,42 koruny, jde o nárůst o 128 procent. Obchodníci však zvyšovali také ceny například paprik (+ 13,51 %), minerální vody (+ 12,88 %) nebo pomerančů (+ 10,88 %).
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u jablek, která zlevnila v průměru o 3,56 procenta na 28,45 koruny za kilogram. Cenově nejdostupnější jablka mají obchodníci v Pardubickém kraji (25,07 Kč), naopak nejdražší jsou na Vysočině (32,08 Kč). O více než procento zlevnily také rostlinné máslo (-2,01 %), kuřata (-1,69 %) a čerstvé máslo (-1,67 %).
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.
Témata: potraviny
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22