Čína přišla o post největšího obchodního partnera USA

Čína v letošním prvním pololetí v důsledku obchodních sporů mezi Washingtonem a Pekingem přišla o post největšího obchodního partnera Spojených států. Vyplývá to podle listu The Wall Street Journal (WSJ) z pátečních údajů amerického ministerstva obchodu.

Ilustrační fotografie
reklama

Hodnota vzájemné výměny zboží mezi USA a Čínou v pololetí klesla o 14 procent na 271 miliard dolarů (zhruba 6,3 bilionu Kč). Čína tak z první příčky mezi obchodními partnery USA, kterou držela v letech 2015 až 2018, klesla až na třetí místo za Mexiko a Kanadu, píše WSJ.

Import z Číny do USA v pololetí klesl o 12 procent a export z USA do Číny se propadl o 19 procent. Washington a Peking spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe uvalují nová cla.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč).

Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Spojené státy již dříve zavedly cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů (5,8 bilionu Kč). Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky