Ford je ve ztrátě. O práci přijdou tisíce lidí

Americká automobilka Ford Motor hodlá do konce srpna v rámci restrukturalizace zrušit ve svých podnicích po celém světě na 7000 pracovních míst v managementu, což představuje zhruba deset procent těchto zaměstnanců. Druhá největší americká automobilka to oznámila v e-mailu, který zaslala svým zaměstnancům. Plánovaný krok jí má ušetřit asi 600 milionů dolarů (13,8 miliardy Kč) ročně, informují tiskové agentury.

Ilustrační fotografie
reklama

Šéf automobilky Jim Hackett dnes zaměstnancům v e-mailu oznámil, že část lidí firmu opustí dobrovolně, část bude propuštěna. V USA se opatření dotkne asi 2300 manažerů. Téměř 20 procent bude podle Hacketta škrtnuto na vyšších manažerských pozicích, což by mělo omezit byrokracii a zrychlit rozhodovací procesy.

Automobilka vloni oznámila, že na restrukturalizaci podnikání vynaloží asi 11 miliard dolarů (254 miliard Kč). Chce tak zvýšit odbyt v zahraničí a důrazem na elektromobily a samořízené vozy modernizovat výrobní portfolio. Ke svým záměrům se Ford podrobně nevyjádřil, v plánu má zavřít tři závody v Rusku, jeden v Evropě a jeden v Brazílii. To však představuje pouze jednu miliardu ze zmíněných 11 miliard dolarů, upozornil server CNN.

V rámci proměny podnikání se automobilka snaží vytvářet nové aliance. Za účelem vývoje lehkých užitkových vozů se například spojila s německým Volkswagenem. Nedávno také ohlásila investici 500 milionů dolarů do start-upu Rivian Automotive. Ten vyrábí pick-upy na elektrický pohon a je považován za hlavního rivala firmy Tesla.

Automobilce loni klesl čistý zisk o více než polovinu na 3,7 miliardy dolarů. V Evropě firma loni vykázala provozní ztrátu 398 milionů dolarů. V letošním prvním čtvrtletí se jí čistý zisk snížil o 34 procent na 1,15 miliardy dolarů.

Témata: Ford | lidé | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky