Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilka Ford zruší 3000 kancelářských míst, aby snížila náklady

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americká automobilka Ford Motor zruší zhruba 3000 pracovních míst v kancelářích, snaží se tím snížit náklady a přeměnit se z výrobce aut se spalovacím motorem na výrobce elektromobilů. Firma v e-mailovém sdělení zaměstnancům uvedla, že propustí 2000 zaměstnanců s pevnou mzdou na plný úvaze a dalších 1000 smluvních zaměstnanců. To představuje zhruba šest procent z přibližně 31.000 zaměstnanců s pevnou mzdou v USA a Kanadě.

Propouštění se podle agentury AP netýká 56.000 dělníků v továrnách, kteří jsou členy odborů. O práci přijdou také někteří zaměstnanci v Indii. Firma poskytne propuštěným zaměstnancům řadu benefitů a pomoc při hledání nové práce.

Generální ředitel Jim Farley a předseda správní rady Bill Ford v e-mailu uvedli, že budování budoucnosti v oblasti elektromobility vyžaduje změnu prakticky všech aspektů dosavadního více než stoletého fungování automobilky. Proto se ruší některá pracovní místa a reorganizují a zjednodušují funkce v celém podniku. Firma zjistila, že její nákladová struktura není konkurenceschopná ve srovnání se společnostmi General Motors, Stellantis a Tesla. Už dříve uvedla, že jejím cílem je snížit roční strukturální náklady na spalovací vozy o tři miliardy USD (74,5 miliardy Kč).

Ford už provedl restrukturalizaci v Evropě, Asii a v Indii. Farley několikrát prohlásil, že společnost má příliš mnoho lidí a že potřebuje snížit náklady, aby mohla rychleji přejít na elektromobily. V červenci na konferenci po čtvrtletních výsledcích řekl, že společnost je příliš složitá a nemá konkurenceschopné náklady. Naopak v některých oblastech má příliš málo zaměstnanců.

Podle Farleye má Ford příliš mnoho verzí svých vozů se spalovacím motorem. Plánuje tedy vytvořit více modelů elektrických vozů se stejným základem a kapitálové výdaje v oblastech jako software, digitální displeje a systémy automatizovaného řízení. Ford pak reorganizuje své podnikání na tři divize - divizi elektromobilů, divizi užitkových vozů a divizi automobilů se spalovacím motorem.

Témata:  Ford

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.