Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko začíná couvat z dostavby Temelína

Česko začíná couvat z dostavby Temelína

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Topmanažeři ČEZ vážně pochybují o dostavbě temelínské jaderné elektrárny a chystají "plán B". Informují o tom v sobotním vydání Lidové noviny.

Dostavba jaderné elektrárny Temelín, stamiliardová zakázka, za níž neváhají lobbovat nejmocnější politici světa, se možná vůbec neuskuteční. Lidé z vedení skupiny ČEZ, která má plánovaný tendr na starosti, totiž vydali zatím nejsilnější signál, že z tendru nakonec sejde, píší Lidové noviny.

Pravděpodobnost, že třetí a čtvrtý blok v temelínském areálu nevyrostou, je podle nich poměrně vysoká. "Podle mého odhadu asi tak třetinová," uvedl pod podmínkou anonymity jeden z topmanažerů ČEZ. Důvodem je nízká cena elektřiny na burzách, problémy uchazečů s budováním nejmodernějších reaktorů či obavy, že Brusel zpřísní pravidla pro jaderná zařízení. Jinými slovy: vedení ČEZ se obává, že se chod obřího Temelína nevyplatí, uvádí Lidové noviny.

Vedení ČEZ proto chystá i "plán B". Musel by asi postavit další paroplynové elektrárny a prodloužit provoz některých uhelných elektráren. Podle Lidových novin je prakticky jisté, že pak už by Česko nebylo vývozcem, ale dovozcem elektrické energie.

Témata:  Temelín

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy