Ekonom radí politikům: Zdaňte vousy, piercing či mužské přirození

Zvýšení daní lidem s měsíčními příjmy nad sto tisíc korun, kterou po poradě ekonomických ministrů o udržení rozpočtového schodku zmínil premiér Petr Nečas (ODS), je populismus a důkaz, že ČR nemá pravicovou vládu. Shodli se na tom ekonomičtí analytici, které v pondělí oslovila agentura Mediafax.

660
reklama

"Zvýšit daně bohatým lidem je především populistické gesto a hloupost," uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance. "Z ekonomického hlediska zhola nic neřeší, jen přiměje ještě větší část skutečně bohatých lidí danit svoje příjmy na Kajmanských ostrovech nebo v jiném daňovém ráji."

"Tato populistická snaha některých členů vlády povede paradoxně pouze k tomu, že se z přímých daní do státního rozpočtu bude dostávat stále méně prostředků," míní odborná asistentka z Katedry hospodářské a sociální politiky VŠE Michaela Ševčíková.

"Když už politici neumějí šetřit, našel jsem pro ně, jaké další daně mohou zavést," uvedl ve svém komentáři Aleš Michl z Raiffeisenbank. "Lze dále danit vousy jako v 16. století v Anglii nebo marihuanu, což nedávno zvažovala Kalifornie. Existovala i daň za to, že jste cizinec, danila se i sůl, klobouky, okna, komíny, hrací karty, hnůj, piercing či v antickém Římě mužská přirození. Pokud nechceme, aby tohle jednou platilo, navrhuji dát do ústavy, že zdaníme každého, kdo navrhne nové nebo vyšší daně."

V rámci opatření, která by měla umožnit udržení plánovaného schodku veřejných financí, ekonomičtí ministři v pondělí mimo jiné zvažovali sjednocení DPH na 20 nebo 19 procentech nebo zachování dvou sazeb zvýšených o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Ve hře je také možnost 20procentní daně pro všechny produkty s výjimkou knih a léků, které by zůstaly v 14procentní sazbě. Zvýšení daňové zátěže lidem s měsíčním příjmem nad sto tisíc korun Nečas vysvětlil jako gesto společenské solidarity.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky