Ekonomika

Vývoj ekonomiky

Čeští občané si utahují opasky, omezují své nákupy, velké české firmy přesto bohatnou

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česko se tak dlouho bálo mzdově-inflační spirály, až se ve stínu strachu z ní roztočila maržově-inflační spirála. Zejména velké firmy a podniky – nejen energetické – hlásí dramatický nárůst svých zisků. Přitom Česko už několik čtvrtletí po sobě prochází spotřebitelskou recesí. Spotřeba je reálně stále pod úrovní roku 2019.

Ilustrační fotografie

Český zahraniční obchod skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun

Ekonomika

Zahraniční obchod Česka skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Proti loňskému květnu se výsledek zlepšil o 39,6 miliardy korun. Ke zlepšení obchodní bilance přispělo zejména meziroční snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem a zvýšení vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie

Pohonné hmoty přestaly zdražovat, čeští řidiči mají druhé nejlevnější prázdniny v historii

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku přestaly v uplynulém týdnu zdražovat poté, co jejich ceny vystoupaly na maxima uplynulých dvou měsíce. Benzín Natural 95 zlevnil za poslední týden o dva haléře na litr na 37,34 koruny za litr. Litr nafty je pak o pouhý haléř dražší než před týdnem. Vyjde na 32,33 koruny za litr. V příštím týdnu lze čekat opět stagnaci cen pohonných hmot, maximálně pohyby v jednotkách haléřů směrem dolů či nahoru. Čeští řidiči tak letos budou nadále zažívat druhé nejlevnější prázdniny historie. V poměru k výši průměrné hrubé mzdy byly totiž pohonné hmoty zatím levnější, než jak budou letos, zatím jen o prázdninách covidového roku 2020.

Agrofert

Ekonomika

Agrofert dokončil odkup divize od rakouské chemičky Borealis za asi 19,2 miliardy

Holding Agrofert dokončil převzetí divize na zpracování dusíku rakouské chemičky Borealis, která zahrnuje výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů. Transakce za 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy Kč) byla dokončena dnes. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Holding díky odkupu divize rozšíří své aktivity v Rakousku, Německu a Francii a bude moci využívat distribuční sít Borealisu podél toku Dunaje.

Ilustrační fotografie

Zemědělci vyhlíží nejhorší úrodu obilí za posledních více než deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 6 955 tisíc tun základních obilovin. To by byl nejhorší výsledek od roku 2012. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Takže propad pod sedm milionů by byl skutečně citelný a nebývalý. Představoval by tlak na růst cen mouky a pekárenských výrobků v posledních měsících letoška a v první polovině roku příštího.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Fiala: Vláda pokles schodku očekávala, zůstává nicméně obezřetná

Ekonomika

Vláda červnový pokles schodku očekávala, zůstává nicméně obezřetná. V reakci na schodek státního rozpočtu, který ke konci června klesl na 215,4 miliardy korun z květnových 271,4 miliardy, to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Jeho vyjádření ČTK poskytl tiskový odbor vlády. Podle ministerského předsedy se nic nemění na potřebě šetřit a hlídat všechny výdaje. Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO a bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová míní, že bez triků není možné na letošek schválený rozpočet dodržet.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Přes 60 procent Čechů si kvůli letní dovolené bude muset přivydělat

Ekonomika

V létě si 64 procent Čechů plánuje přivydělat nebo vzít vedlejší práci, aby pokryli náklady na letní dovolenou. Hlavním zdrojem jejího financování jsou pro 33 procent úspory. Půjčku na její pokrytí zvažuje 14 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost Patron GO koncem června mezi 822 respondenty.

Ilustrační fotografie

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla na polovinu

Ekonomika

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla proti konci loňského roku na polovinu. S odvoláním na údaje londýnské burzy Intercontinental Exchange (ICE) a vlastní výpočty to dnes uvedla ruská tisková agentura TASS. Ke zlevnění plynu podle ní přispělo teplé počasí, zaplněnost zásobníků a pokles poptávky v Evropské unii.

Ilustrační fotografie

Česká ekonomika ve čtvrtletí meziročně klesla o 0,5 procenta

Ekonomika

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění o 0,1 procentního bodu hlubší, než Český statistický úřad (ČSÚ) uvedl v květnu. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt v prvním kvartále stagnoval. Revize meziročního vývoje je však podle analytiků jen kosmetická změna, která nic nemění na hlavních trendech. Problém podle nich představuje snížená spotřeba domácností a nadále platí, že se ekonomika jen těžko odráží ode dna.

Ilustrační fotografie

Stát dá 150 milionů korun na inovativní startupy a a nové firmy v ČR

Ekonomika

Stát se chystá dát 150 milionů korun na inovativní podnikání startupů a nových firem v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) společně s agenturou CzechInvest nyní vyhlásilo výzvu z Národního plánu obnovy, přičemž na dotaci by mohlo dosáhnout až 500 subjektů. Dnes o tom informovalo MPO v tiskové zprávě.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Ekonomika

Středula vyzval poslance, aby udělali změny v konsolidačním balíčku

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyzval poslance, aby udělali změny v balíčku opatření na ozdravení veřejných financí. Středula to dnes řekl novinářům po protestním shromážděním odborářů ČMKOS z veřejného sektoru. Jednat chce s opozičními i koaličními poslanci. "Jsme připraveni k dialogu, který povede ke konsensu," dodal.

Ilustrační fotografie

Drahota v Česku: Lidé šetří na energiích, potravinách, omezují kroužky pro děti, odpírají si návštěvy restaurací

Ekonomika

Většina Čechů mění kvůli inflaci a zdražování své spotřebitelské návyky. Více než polovina domácností kvůli tomu omezuje spotřebu energií, zejména vytápění a využití teplé vody. Kromě toho si stále více lidí odpírá například návštěvy restaurací nebo kulturních zařízení a šetří i na potravinách a dalších aktivitách. Vyplývá to z průzkumu energetické skupiny UCED, který provedla agentura Ipsos.

Ilustrační fotografie

Slováci jen tiše závidí, Česko se stává tankovacím rájem, píší slovenská média. Do Česka jezdí houfně tankovat nejen Slováci, ale i Němci a Rakušani

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Cizinci v současnosti jezdí v nebývalé míře tankovat do Česka, zejména pak naftu. Česko má totiž nyní podle dat Evropské komise čtvrtou nejnižší cenu nafty v EU. Levněji ji tankují pouze na Maltě, v Bulharsku a v Litvě. Všechny země, jež s Českem sousedí, včetně Polska, ji tedy mají dražší.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Americký dolar zůstane příštích deset let hlavní rezervní měnou

Americký dolar si v příštím desetiletí udrží svoji pozici dominantní rezervní měny. Podaří se mu tak odolat rostoucím výzvám některých zemí, aby byly přijaty alternativy k dolaru. Vyplývá to podle listu Financial Times z výročního průzkumu nezávislé platformy zabývající se analýzou a výzkumem otázek týkajících se centrálních bank a finančních institucí Offical Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF).

Ilustrační fotografie

Majetek lidí na celém světě se poprvé od roku 2008 snížil, uvádí studie

Ekonomika

Majetek lidí na celém světě se poprvé od finanční krize roku 2008 snížil. Na vině jsou poklesy kurzů po vypuknutí ruské válce na Ukrajině. Ta oslabila akcie a zisky investičních fondů, což vedlo ke snížení celosvětového majetku o 3,5 procenta na 255 bilionů dolarů (5,5 trilionu Kč). Podle agentury DPA to vyplývá z dnes zveřejněné studie poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG).

Ilustrační fotografie

České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot.

Ilustrační fotografie

Důvěra v českou ekonomiku v červnu opět klesla. Pesimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé

Ekonomika

Důvěra v českou ekonomiku v červnu znovu klesla, meziměsíčně se snížila o 3,8 bodu na 90,3 bodu. Pesimističtější jsou opět podnikatelé i spotřebitelé. U firem se na snížení důvěry negativně podepsala zhoršující se nálada v průmyslu a u spotřebitelů zhoršení celkové ekonomické situace v Česku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra také nižší, loni v červnu činila 98,6 bodu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent

Jak se zpívá v jedné písni "diamanty jsou dívčiným nejlepším přítelem". V současnosti ale nejsou oblíbenými kameny investorů, protože v posledních několika měsících ztratily na hodnotě. V únoru 2022 se ceny diamantů vyšplhaly na rekord, od té doby však klesly již o 18 procent. Od začátku roku jsou pak nižší o 6,5 procenta, ukazuje globální index cen surových diamantů. A jejich cena bude podle analytiků zřejmě dále klesat, upozornil zpravodajský server CNBC.

EUR

Ztráty PPF z odchodu z Ruska po invazi dosáhly stovek milionů eur

Ekonomika

Náklady skupiny PPF související s odchodem z Ruska po invazi na Ukrajinu dosáhly stovek milionů eur. Nebýt toho, skupina loni měla vyšší zisk než před pandemií covid-19, řekl novinářům ředitel PPF Jiří Šmejc, který stojí v čele skupiny jeden rok. PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 140 milionů eur (asi 3,36 miliardy Kč), o 49 procent méně než o rok dříve. Aktiva skupiny loni klesla o 5,5 procenta na 39,9 miliardy eur (960 miliard Kč).

Ilustrační fotografie

I když teď pohonné hmoty zdražují, neboť čerpadláři si zvyšují marže, řidiče čeká levné léto

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu vzrostly, přestože cena ropy se i v přepočtu do korun – a tedy po zohlednění kursu české měny k dolaru – drží už od začátku května na poměrně stabilizované úrovni. V uplynulých sedmi dnech ovšem nastal vzestup cen velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, například v případě nafty a v korunovém vyjádření zhruba pětiprocentní.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy