Jak ukázalo dotazování na portálu Práce.cz, na 54 procent lidí si nosí do zaměstnání své vlastní jídlo z domova a dalších 13 procent v práci nejí vůbec. Portál o tom informoval ve středu.
Z šetření, do kterého se letos v lednu zapojilo 2158 uživatelů portálu, vyplynula zajímavá zjištění ohledně stravovacích návyků české populace. Více než polovina respondentů (54 %) odpověděla, že si do zaměstnání obvykle nosí z domova své vlastní jídlo. Výrazně menší část lidí pravidelně obědvá v restauracích (15 %), nebo ve firemních kantýnách (13 %). Roste přitom počet lidí, kteří využívají donáškové služby (pět procent). Celých 13 procent pak v průběhu pracovní doby nejí vůbec.
"Tento výsledek podporuje hned několik odlišných faktorů. Jistá část lidí volí jídlo připravené doma především kvůli úspoře času během pracovního dne. Doba je poměrně hektická a leckdo prostě nechce ztrácet cennou půlhodinu či hodinu času odbíháním mimo pracoviště. Vlastní strava může být také zdravější či dietnější. Největší roli však pravděpodobně hraje finanční úspora," nastínil Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, provozovatele portálu Práce.cz.
Na druhou stranu z šetření společnosti LMC mezi 282 předními tuzemskými zaměstnavateli zase vyplývá, že na stravenky zaměstnancům přispívá na 55 procent z nich. Další více než třetina (37 %) zaměstnancům hradí stravování ve firemních kantýnách. Pouze sedm procent z oslovených firem a organizací se vyjádřilo, že na stravování zaměstnanců nepřispívá vůbec. Zbylé jedno procento zaměstnavatelů zvažuje zavedení systému firemního stravování.
Související
2. února 2024 14:16
4. ledna 2024 15:39
26. prosince 2023 12:29
13. prosince 2023 9:45
12. prosince 2023 11:28
2. listopadu 2023 11:12