Brexit: Mayová bude podporovat chudší města, opozice to označila za úplatek

Fond ve výši 1,6 miliardy liber (47,7 miliardy Kč) má podpořit rozvoj chudších anglických měst po odchodu Velké Británie z Evropské unie v příštích šesti letech. "Prosperita v naší zemi se příliš dlouho šíří nespravedlivě. Chceme, aby fungovala pro všechny obce," vysvětlila dnes premiérka Theresa Mayová zřízení fondu. Více než polovina z uvedené částky má posloužit k vytváření nových pracovních míst a podpoře růstu na severu a ve středu Anglie. Opozice to podle BBC označila za úplatek, který má přimět poslance za tyto kraje k podpoře premiérčiny dohody o brexitu.

GBP (libra)
reklama

BBC připomněla, že v lednu poslanci odmítnutím dohody o brexituuštědřili vládě nejhorší porážku. Ve snaze vyhrát další hlasování, které slibuje do 12. března, by Mayová mohla vsadit na hlasy labouristických poslanců z regionů, které v referendu hlasovaly pro brexit.

Poslanec John Mann za někdejší kraj uhelných dolů Bassetlaw minulý měsíc premiérku vyzval, aby "ukázala peníze" a "transformační investice" pro regiony hlasující pro brexit, aby netratily na tom, až skončí podpora z fondů EU. Tento labourista, který podpořil v prvém hlasování premiérčinu dohodu o brexitu, popřel, že by se nechal koupit.

Ale stínový ministr financí a druhý muž ve straně John McDonnell označil fond za projev "zoufalství vlády snižující se k podplácení poslanců, aby hlasovali pro škodlivou dohodu o brexitu".

Ministr pro místní samosprávu James Brokenshire toto nařčení odmítl a trval na tom, že finance budou k dispozici bez ohledu na výsledek hlasování o dohodě o brexitu. BBC řekl, že peníze by se měly vynakládat až do roku 2026. "Jde o cílené transformační fondy, abychom investovali do produktivity a doplnili tak práci městských rad a dalších fondů," uvedl.

Nicméně poslanec Alex Sobel z kampaně usilující o nové referendum o brexitu označil přislíbené peníze za "kapku v moři" v porovnání s náklady, které si vyžádá odchod Británie z EU. Lokální ekonomiky podle něj každý rok ztratí více, než kolik by se jim podle vládního plánu mělo vrátit. "Hovoříme o národní obnově, ale je to méně peněz, než kolik bude odčerpáno z mé místní ekonomiky na zavedení nového systému zdravotní péče v příštích čtyřech letech," usoudila poslankyně Ruth Smeethová.

Mayová ale trvá na tom, že obce, které hlasovaly pro brexit v naději na změny, musí uvidět změny k lepšímu. "Tato města mají slavné dědictví, velký potenciál a se správnou pomocí i skvělou budoucnost před sebou," řekla. Podle Mayové byla už rozdělena miliarda liber a o 600 milionů se mohou ucházet sama města.

Komentátor BBC podotkl, že peníze nabídnuté vládou nepředstavují ani dvě procenta z výdajů místních úřadů v Anglii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky