Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka na frankfurtském letišti potrvá až do pátku

Zaměstnanci zodpovědní za řazení, navádění a parkování letadel na letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem hodlají stávkovat až do pátečního večera, aby zvýšili tlak ohledně růstu jejich platů. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na tamní odbory.

Po dvou dnech výstražných stávek minulý týden, německý odborový svaz pro řízení letového provozu GdF přitom v úterý uvedl, že další kolo stávky původně naplánované na 24 hodin od 05:00 SEČ v pondělí, má být rozšířeno vzhledem k neústupnosti o provozovateli letiště Fraport jen na 48 hodin. V úterý už ale přišli odboráři s tím, že se stávka prodlužuje až do pátečního večera. Společnost Fraport uvedla, že v pondělí bylo zrušeno 240 z celkového počtu 1250 letů. "I přes stávku... činnost na letišti ve Frankfurtu funguje na dobré úrovni," tvrdí firma Fraport. Zhruba stejný počet bude zrušen i v úterý. Na celkovém počtu letů z letiště má téměř poloviční podíl Lufthansa, která hodlá zrušit přibližně 200 vzletů a přistání.

Podle dokumentů zpřístupněných Fraportem, odbory požadují zvýšení mezd o 25 až 50 procent v závislosti na pracovním stupni, stejně jako zvýšení odměn a zkrácení pracovní doby. Cestující v letecké dopravě v Německu by tak mohli být výrazněji zasaženi kvůli tomuto sporu o mzdy. Stávka by totiž mohla účinně paralyzovat největší německé letiště a zároveň třetí největší "rozbočovač" v Evropě. V loňském roce frankfurtské letiště odbavilo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010. Frankfurtské letiště je třetí nejvýznamnější v Evropě po londýnském Heathrow a pařížském letišti Charlese de Gaulla, přičemž na něm probíhá denně kolem 1300 letů.

Témata:  letiště stávka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy